Mykoplasma er en kjønnssykdom forårsaket av bakterien Mycoplasma genitalium. Mikroben ble først oppdaget på 1980-tallet. Fram til i dag har mange laboratorier i Norge manglet metoder for å påvise Mycoplasma genitalium.

Faktaboks

Også kjent som

Mycoplasma genitalium

Mykoplasma kan smitte til urinrør, skjede og anus. Symptomene og tegnene er de samme som ved klamydia, nemlig svie ved vannlatning og utflod fra urinrøret eller skjeden. Infeksjonen er ofte asymptomatisk, noe som fører til at mange ikke vet at de er smittet. Bruk av kondom hindrer spredning av sykdommen.

Forekomst

Mykoplasma er vanligere enn gonoré og sjeldnere enn klamydia, men det foreligger foreløpig få studier som ser på forekomsten av mykoplasma i Norge.

Det føres heller ingen sentral statistikk over smittetilfellene, da Mykoplasma ikke er en meldepliktig sykdom.

Årsak

Årsaken til sykdommen er infeksjon med mykoplasmabakterien, som overføres ved direkte kontakt mellom slimhinner og mikrober, ved vaginalt og analt samleie. Smitte kan trolig også skje indirekte via fingre og sexleketøy, men bakterien overlever bare meget kort andre steder enn på slimhinner og smitter derfor for eksempel ikke via håndtrykk, håndklær eller toalettseter.

Symptomer og tegn

Inkubasjonstiden for mykoplasma er usikker, men symptomene opptrer trolig 7–14 dager etter smitte. Samtidig er det mange som ikke får symptomer.

Dette er de vanligste symptomene og tegnene ved en symptomatisk infeksjon:

  • urinrør: svie/smerte ved vannlatning (dysuri), utflod fra urinrør (urethra).
  • skjede: økt mengde utflod med endret farge, svie/smerter ved samleie, blødning etter samleie eller utenom menstruasjon (metroragi)
  • anus: kløe og svie/smerter, utflod

Komplikasjoner og følgetilstander

Ubehandlet eller utilstrekkelig behandlet kan infeksjonen spre seg. Samtidig er det knyttet en del usikkerhet til hvilke komplikasjoner og følgetilstander sykdommen kan gi, og det er behov for mer forskning på dette feltet.

Hos kvinner kan infeksjonen spre seg til livmor, eggledere og eggstokker, og kan forårsake bekkeninfeksjon (salpingitt). Mye tyder på at dette gir økt risiko for infertilitet.

Hos menn kan det oppstå betennelse i bitestikler. Det er uklart om infeksjonen reduserer menns fertilitet.

Diagnose

Prøver fra underlivet tas med en urinprøve fra menn og med en prøvepinne fra skjeden hos kvinner. En skjedeprøve utført av kvinnen selv regnes som minst like pålitelig som prøvetakning utført av lege ved en gynekologisk undersøkelse. Prøve fra anus tas også med prøvepinne.

Behandling

Sykdommen behandles med antibiotika. Vanligvis gis det tablettbehandling i 5 dager.

Mykoplasmabakteriene har evne til å utvikle antibiotikaresistens. Dette har ført til bekymring for at det skal utvikle seg mykoplasmastammer som ikke lar seg utrydde med dagens tilgjengelige antibiotika.

Uten behandling kan trolig den smittsomme perioden vare fra måneder til et par år.

Forebygging

Det finnes ingen vaksine mot mykoplasma. Kondom beskytter mot smitte.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg