Priapos
Priapos er en guddom i den greske mytologien. Han avbildes ofte med en enorm ereksjon. Tilstanden priapisme har fått navn etter Priapos. Illustrasjonen er en freske fra Pompeii.
Priapos
Av .

Priapisme er en langvarig (over fire timer) og ubehagelig ereksjon uten seksuell opphisselse. Priapisme er en tilstand som krever rask håndtering for å unngå fremtidige ereksjonsproblemer eller i verste fall vevsdød (nekrose).

Faktaboks

Uttale
priapˈisme
Etymologi
Navnet er avledet fra den greske guden Priapos, som ofte er avbildet med en enorm ereksjon.

Det er tre hovedtyper: iskemisk, ikke-iskemisk og tilbakevendende.

Iskemisk priapisme

Den vanligste formen er iskemisk priapisme som står for over 95 prosent av tilfellene. Den kan sees ved blodsykdommer, særlig sigdcelleanemi, hormonsykdommer og ved inntak av sentralstimulerende stoffer, for eksempel amfetamin. Dessuten kan potensfremmende medikamenter forårsake dette. Man får av forskjellige årsaker redusert tilbakestrømming av oksygenfattig blod fra penis. Dette vil så hope seg opp i svamplegemene, og koagulere (levre seg). Dette gir en ereksjon som etter hvert blir smertefull på grunn av redusert oksygentilførsel (iskemi) til svamplegemene. Dersom behandling ikke iverksettes i tide, vil det komme arrdannelser i svamplegemene, noe som kan medføre ereksjonsproblemer eller i verste fall vevshenfall (nekrose).

Behandlingen skjer i sykehus. Det er viktig å få fjernet alle blodkoagler som stenger for det venøse avløpet. Dette skjer ved at en grov kanyle settes gjennom penishodet (glans penis) og inn i svamplegemene. Man kan suge ut levret blod, og skylle gjennom. I tillegg kan det settes legemidler (fenylefrin, adrenalin) som utvider venene i penis for å lette avløpet.

Ikke-iskemisk priapisme

Priapisme kan også forekomme ved skader i underlivet, hvor det kan dannes «snarveier» (fistler) mellom arterier og vener i penis. Dette kan medføre en smertefri priapisme. Ved denne varianten er det ikke fare for nedsatt oksygentilbud til vevene, og den kalles derfor «ikke-iskemisk».

Behandlingen her består i å stenge fistelen mellom arterien og venen. Dette skjer ved å føre et tynt kateter inn gjennom en arterie i lysken og ut i penis, hvor man kan sprøyte inn forskjellige midler som stenger forbindelsen. Også ved denne prosedyren er det fare for ereksjonsproblemer i etterkant.

Tilbakevendende priapisme

Enkelte menn opplever tilbakevendende priapisme. Disse tilfellene må håndteres på samme måte som iskemisk priapisme, og utredningen gir ofte ikke noe sikkert svar på hva den utløsende årsaken er. Hos enkelte kan selvmedisinering med injeksjon av for eksempel fenylefrin tidlig i forløpet være effektivt, da man kan unngå sykehusinnleggelse.

Potensmidler

Det finnes mange forskjellige potensmidler på markedet, og særlig injeksjonsmidler som alprostadil (handelsnavn Caverject) eller aviptadil (handelsnavn Invicorp) kan gi priapisme. Sildenafil, som selges under handelsnavnet Viagra, er nokså nylig blitt reseptfritt, men inntak av tabletter i denne medikamentklassen er sjelden årsak til priapisme

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg