ragade i munnviken
Betennelse av munnviken med sprekkdannelse. Dette er en ung person. Da er årsaken ofte en underliggende hudsykdom som atopisk eksem.
ragade i munnviken
Lisens: CC BY NC ND 3.0
ragade i munnviken
En eldre person med rynker med kronisk fuktighet, som fører til sopp og bakterievekst, som gir betennelse og ragader. Behandlingen er kremer som motvirker vekst av sopp og bakterier. Forebyggende tiltak er viktig for å motvirke tilbakefall.
ragade i munnviken
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Ragade er en hudsprekk eller fissur som går ned i lærhuden. Ragader sees hyppigst i hudfolder, spesielt i munnviker, i analåpningen (analfissur), mellom tær, ved ørene og på brystvorter hos ammende kvinner.

Faktaboks

Uttale
ragˈade
Etymologi
av gresk rhagas, ‘revne’

Perlèche er en fransk betegnelse på utslett på leppene, ofte ledsaget av sprekker i munnvikene.

Årsaker

Huden sprekker vanligvis fordi den har mistet sin naturlige elastisitet. Grunnen til dette kan være at det pågår en kronisk betennelsesreaksjon i huden. Et vanlig eksempel på dette er atopisk eksem, som ofte rammer leppene, spesielt munnvikene, der huden blir tørr og lett sprekker.

Uttørring av huden av andre årsaker kan også gi ragader, for eksempel på hender på grunn av for mye vask av hender eller på brystvorter på grunn av amming. Langvarig hudinfeksjon kan også føre til sprekkdannelser. I munnvikene kan dette sees hos eldre med uttalt rynker i munnvikene. Dette kan gi grobunn for sopp- og bakterieinfeksjoner.

Underliggende sykdom, som jernmangel eller mangel på vitamin B12, kan også føre til sprekkdannelse i munnvikene, men dette er sjelden i Norge i dag.

Symptomer

Sprekkene vil ofte være smertefulle. I tillegg vil sprekkene medføre kosmetiske plager hvis de oppstår på synlige områder.

En komplikasjon ved ragader er hudinfeksjonen rosen. Ettersom hudbarrieren er svekket ved ragader, kan dette være en innfallsport for alvorlige infeksjoner, spesielt med betahemolytiske streptokokker, som kan gi rosen. I alle tilfeller av rosen bør pasientene undersøkes med tanke på uoppdagede ragader, for eksempel mellom tær ved rosen i et bein. I tilfeller der behandlingen krever bruk av kortisonkremer i munnvikene, er det viktig å være oppmerksom på utvikling av perioral dermatitt, som er en vanlig bivirkning ved bruk av kortisonkremer i dette området.

Diagnose

Påvisningen av en ragade er enkelt, men diagnosen må også peke på årsaken, slik at riktig behandling blir igangsatt.

Behandling

Behandlingen retter seg mot årsaken. Sprekker i munnvikene til gamle mennesker med uttalte rynker og kronisk fuktighet i hudfoldene skyldes oftest infeksjoner med sopp, spesielt candida albicans. Behandlingen er lokale midler mot sopp, men tilbakefall er hyppig. Bedre hudpleie forebygger.

Hos barn og unge er sprekker i munnvikene sjelden forårsaket av infeksjoner, selv om sprekkene i seg selv kan gi grobunn for sekundære hudinfeksjoner. Årsaken til sprekkene i denne aldersgruppen kan ofte være atopisk eksem. Behandlingen vil da måtte rette seg mot eksemet, som er midler som hemmer betennelse i huden, som kortisonkremer eller kalsinevrinhemmere. I mange tilfeller vil tilførsel av fuktighetskremer være et godt tiltak.

I de sjeldne tilfellene der det påvises underliggende mangeltilstander, må disse utredes og behandles.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg