snue

Snue, overfladisk katarrhalsk betennelse i neseslimhinnen, sprer seg ofte til svelget og nesens bihuler. Den er vår hyppigste infeksjonssykdom. Symptomene er nesetetthet i vekslende grad, oftest dobbeltsidig, rikelig avsondring av slim som gjerne er materietilblandet, irritasjon, nysing og nedsatt til opphevet luktesans. Skyldes i de fleste tilfeller smitte med virus eller bakterier, men kan være allergisk betinget. Temperatursvingninger kan spille en disponerende rolle.

Faktaboks

Etymologi
latin rhinitis, gresk koryza

Smitten foregår vanligvis ved inhalasjon (dråpeinfeksjon) av virus som ved forkjølelse og meslinger, og nesesekretet er som vann. Senere kommer bakterier til (pneumokokker, hemofilus, streptokokker, stafylokokker), og sekretet blir tykt og materietilblandet. Andre ganger er snuen uttrykk for en allergisk reaksjon på luftbårne stoffer, vanligvis husstøv, pollen (høysnue), hår og epiteler fra dyr osv. En mer langvarig, kronisk snue sees ved bihulebetennelse og ved svulster i nese og bihuler.

Behandlingen retter seg mot årsaken hvis dette er mulig. Ofte må man nøye seg med symptomlindrende medikamenter som f.eks. nesedråper som motvirker slimhinnesvulsten og dermed nesetettheten.

Videre lesning

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg