Rabdomyolyse
Ved rabdomyolyse ødelegges skjelettmuskulaturen. Bildet til venstre viser normal muskulatur. Bildet til høyre viser ødelagt skjelettmuskulatur forenlig med rabdomyolyse. Det er tilkommet mange betennelsesceller.
Rabdomyolyse
Av /Shutterstock.

Rabdomyolyse er en sykdomstilstand med ødeleggelse av skjelettmuskulatur. Det er flere årsaker til rabdomyolyse, blant annet overdreven muskelbruk.

Faktaboks

Uttale
rabdomyolˈyse
Etymologi
av gresk rhabdos, ‘stav’, mys, ‘muskel’, og -lysis, ‘oppløsning’

Årsaker

Rabdomyolyse kan blant annet sees ved overdreven muskelbruk, kirurgisk skade, trykkskade på grunn av redusert bevissthet, iskemi (lokal blodmangel) på grunn av nedsatt sirkulasjon, etter kramper, og i forbindelse med hypertermi (overoppheting).

Tilstanden kan også skyldes bruk av medikamenter, blant annet statiner, og visse rusmidler (for eksempel kokain og amfetamin).

Diagnose

Myoglobin er et oksygenbærende stoff i musklene. Det bærer oksygen omtrent på samme måte som hemoglobin i de røde blodcellene. Ved rabdomyolyse ødelegges muskelcellene og det kommer en mengde myoglobin ut i blodet som så skilles ut i nyrene. Myoglobin kan måles med en blodprøve.

Kreatinkinase (CK) er et enzym som også frigjøres ved ødeleggelse av muskulatur, og brukes i diagnostikken av rabdomyolyse.

Urinen har en karakteristisk skittenbrun farge med sterkt utslag ved testing på blod i urinstiks: myoglobin slår ut som hemoglobin. Ved urinmikroskopi er det ikke røde blodceller.

Sykdomsutvikling og behandling

Ved sur urin er myoglobin giftig for nyrene, og skader tubuluscellene. Også urinsylindere bestående av myoglobin kan tette igjen nyretubuli. Dersom tilstanden ikke erkjennes eller behandles, kan den lede til akutt nyresvikt (akutt tubulær nekrose) som må behandles med dialyse i noen uker før nyrefunksjonen normaliseres. Forebyggende behandling består i å bedre væske- og saltbalansen og sørge for at urinen er basisk og at urinproduksjonen er høy.

Ødem i ødelagt muskulatur kan føre til redusert sirkulasjon i vevet, og lede til iskemisk nerveskade med pareser (lammelser). Utvikling av et slikt uttalt ødem som kan klemme på andre viktige strukturer (kompartmentsyndrom), kan nødvendiggjøre kirurgisk behandling for å redusere trykket i muskelvev.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Sverre Netland

Medikament-interaksjonen :simvastatin( mot forhøyet kolesterol ) sammen med erytromycin, f. eks. Ery-max. (brukes ved penicillinallergi og lungeinfeksjoner etc.) er kontraindisert blant annet på grunn av fare for rabdomyolyse.

skrev Thale Kristin Olsen

Hei Sverre,takk for ditt innspill. Det stemmer at rabdomyolyse er en kjent, men sjelden bivirkning ved bruk av statiner, og at samtidig bruk av visse legemidler, som erytromycin, kan øke risikoen for denne tilstanden.Når det gjelder informasjon om legemiddelinteraksjoner velger vi å henvise til for eksempel Statens legemiddelverk (http://www.legemiddelverket.no/Legemiddelsoek/Sider/Interaksjoner.aspx), eller Norsk legemiddelhåndbok (http://www.legemiddelhandboka.no), hvor denne viktige informasjonen oppdateres kontinuerlig av kyndige fagfolk.Artiklene om rabdomyolyse og statiner er nå oppdatert i leksikonet.Hilsen Thale

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg