Sympatomimetika er stoffer som etterligner virkningen av adrenalin og noradrenalin, som er neurotransmittere i det sympatiske nervesystemet. Slike stoffer brukes først og fremst i behandling av astma, KOLS og anafylaktisk sjokk.

Faktaboks

Uttale

sympatom'imetika

Etymologi
av gresk sympathos, ‘medfølelse, oppleve sammen’ og mimesis, ‘etterligning, imitasjon’

Sympatomimetika virker enten ved å binde seg til samme reseptorer som noradrenalin og adrenalin (adrenerge reseptorer) eller ved å øke utskillelsen av disse to stoffene. De fleste sympatomimetika hører til førstnevnte gruppe, og er såkalte agonister på adrenerge reseptorer. Det finnes mange ulike grupper og undergrupper av adrenerge reseptorer, men de viktigste er α1-, α2-, β1- og β2-reseptorer.

Virkning

Virkningen av et adrenerge stoffer (adrenalin, noradrenalin og lignende stoffer) er avhengig av hvilke typer adrenerge reseptorer det kan binde seg til. Noen binder seg til flere typer (uselektive) mens andre binder seg til kun én type (selektive) adrenerge reseptorer.

α1-agonister fører til sammentrekning av blodårene (vasokonstriksjon). Disse brukes blant annet mot tett nese ved forkjølelse.

α2-agonister fører til redusert utskillelse av noradrenalin og i praksis ikke som legemiddel.

β1-agonister fører til stimulering av hjertet. Før var β1-agonister brukt mot hjerteproblemer, slik som hjertesvikt, men studier har vist at bruk av legemidler til å øke aktiviteten av hjertet bare forverrer hjertets funksjon enda mer. Det viser seg å være mer gunstig for hjertet å senke aktiviteten.

β2-agonister fører til avslapning (relaksasjon) av glattmuskulatur (ikke-viljestyrt muskulatur) og brukes mest for å utvide luftveiene (bronkodilaterende). β2-agonister gir dessuten også delvis utvidelse av blodårene (vasodilatasjon), som er en motsatt effekt av hva α1-agonistene gir. Dette gjelder derimot kun i blodårer som fører til skjelettmuskulatur (viljestyrt muskulatur).

Bivirkninger

Adrenerge stoffer har ofte bivirkninger som er relatert til aktivering av det sympatiske nervesystemet. Dette er bivirkninger som skjelving (tremor), økt hjertefrekvens (takykardi) og hodepine. Siden adrenerge legemidler ofte brukes lokalt som inhalasjonspreparater, gir de ofte færre og mindre alvorlige bivirkninger enn om de skulle blitt brukt systemisk.

Misbruk og overdosering

Siden adrenerge midler aktiverer det sympatiske nervesystemet vil de kunne virke prestasjonsfremmende. Dette har blitt misbrukt flere ganger i idretten. Andre stoffer som fortsatt blir misbrukt er kokain og amfetamin, som er indirekte adrenerge stoffer. Disse virker i hjernen og øker effekten av noradrenalin og gir økt energi og oppstemthet.

Plantestoffer

En type plantestoffer kalt ergotalkaloider har kjemisk strukturlikhet med noradrenalin (samt dopamin og serotonin). Ergotalkaloider ble tidligere mye brukt mot migrene, men fordi disse virker på flere ulike reseptorer og dermed gir mange bivirkninger, brukes de lite mot migrene i dag. Det kjente rusmiddelet lysergsyredietylamid (LSD) er et ergotalkaloid som misbrukes i dag for sin hallusinogene virkning.

Kokain er også et plantebasert stoff, utvunnet fra den søramerikanske kokabusken (Erythroxylon coca).

Oversikt over de viktigste adrenerge reseptorer, deres virkning og bruksområde

Virkning Bruk
α1-agonister Sammentrekking av blodårer Tett nese ved forkjølelse
α2-agonister Redusert utskillelse av noradrenalin Brukes ikke som legemiddel
β1-agonister Stimulering av hjertet Brukes ikke som legemiddel lengre
β2-agonister Avslapning av glattmuskulatur Utvide luftveiene ved astma og KOLS

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg