Gentamicin er et antibiotikum som brukes i behandling av en rekke infeksjoner som skyldes gram-negative bakterier. Antibiotikumet har bakteriedrepende (baktericid) effekt.

Faktaboks

Uttale
gentamisˈin

Gentamicin brukes mot infeksjoner som hjernehinnebetennelse, urinveisinfeksjon, beininfeksjoner og lungebetennelse.

Gentamicin hører til antibiotikagruppen aminoglykosider.

Virkning

Gentamicin virker bakteriedrepende ved å hemme bakteriens proteinsyntese. Inni bakteriecellen binder gentamicin seg til en del av bakteriens ribosom. Dette forstyrrer bakteriens mRNA-translasjon og fører dermed til dannelse av proteiner som ikke virker. Disse proteinene vil hope seg opp og ofte føre til at bakterien dør.

Gentamicin virker først og fremst mot gramnegative bakterier, men kan også ha effekt mot grampositive bakterier ved kombinasjon med andre antibiotika, spesielt med betalaktam-antibiotika. Betalaktam-antibiotika bryter ned bakterieveggen slik at gentamicin kan trenge inn i bakteriecellen og hemme proteinsyntese. En kombinasjon av betalaktam-antibiotika og gentamicin kan dermed brukes i behandling av infeksjoner som skyldes gram-positive bakterier.

Bruksområde

Gentamicin brukes mot infeksjoner forårsaket av gentamicinfølsomme bakterier og når andre antibiotika ikke er effektive. I Norge brukes gentamicin hovedsakelig i behandling på sykehus og sammen med penicillin enkelte typer sepsisbehandling.

Bivirkninger

Den bakteriedrepende effekten av gentamicin er konsentrasjonsavhengig. Det vil si at jo høyere konsentrasjon, jo større er den antimikrobielle effekten. Gentamicin har et smalt terapeutisk vindu: Ved lave konsentrasjoner virker det ikke, og ved høye konsentrasjoner kan det være giftig. På grunn av det smale terapeutiske vinduet kan man lett oppleve bivirkninger.

En vanlig bivirkning er skade på ørene og hørselen (ototoksitet). Dette er en bivirkning som kan oppstå når det er for høye konsentrasjoner av gentamicin i øret. Man vil oppleve symptomer som hørselstap, tinnitus og svimmelhet. Andre vanlige bivirkninger er kløe og utslett.

En sjeldnere bivirkning er skade på nyrene (nefrotoksisitet). Akutt nyreskade er ofte reversibelt, men kan også være dødelig.

Forsiktighetsregler

Gentamicin skal helst ikke brukes under svangerskap da det kan gå over morkaken og forårsake hørseltap hos fosteret.

Siden gentamicin er nyreskadelig, må man være forsiktig ved bruk hos eldre. Nyrefunksjon i denne pasientgruppen må undersøkes før og under behandlingen. Ved redusert nyrefunksjon vil det høye konsentrasjoner av gentamicin over lenger tid gi alvorlige bivirkninger. Dosejustering er en løsning hvis gentamicin skal brukes hos eldre.

Gentamicin kan brukes av barn, men anbefales ikke. Antibiotikumet brukes dersom annen behandling ikke gir effekt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg