Trisykliske antidepressiver (TCA), gruppe legemidler som først og fremst brukes mot depresjoner og andre psykiske lidelser. Noen TCA brukes også i behandling av andre tilstander. For eksempel brukes amitryptylin også i behandling av kroniske nevropatiske smerter.

TCA er et type antidepressivt legemiddel innenfor kategorien ikke-selektive monoaminreopptakshemmere. 

TCA virker ved å hemme reopptak av monoaminer, i hovedsak serotonin og noradrenalin, og øker dermed mengden av disse i nervesystemet. Dette mener man gir den antidepressive virkningen, som normalt ikke inntar før etter 4-6 uker.

Bruken av TCA til behandling av depresjon ble først rapportert i 1958.  Disse var de mest brukte midlene mot depresjon de neste 30 årene, før selektive serotoninreopptakshemmere (SSRI) kom på markedet. SSRI er førstevalget i behandling av en rekke typer depresjoner i dag, fordi de har færre bivirkninger enn TCA. Likevel kan TCA være et godt valg for enkelte pasienter ved manglende effekt av andre antidepressiva (Helsenorge.no, 2014, Helsedirektoratet, 2009).

De vanligste bivirkningene er munntørrhet, forstoppelse (obstipasjon) og søvnighet (sedasjon). Bivirkningene kommer ofte før selve effekten.

For å unngå bivirkningene startes det ofte opp med en lav dosering som trappes opp over 1-2 uker. Da effekten av legemidlene kan variere, vil doseringen være individuell. Når symptomene på depresjon er borte, er det vanlig å fortsette behandlingen i 4-6 måneder for å forhindre at depresjonen ikke kommer tilbake (Helsedirektoratet, 2009; Helsenorge.no, 2014).

Behandlingen avsluttes med en nedtrapping over minst 4 uker (Helsedirektoratet, 2009). Nedtrappingen er viktig da det kan forekomme ulike plager ved avslutning (seponeringssymptomer) av behandlingen. Slike plager kan omfatte mageplager, søvnløshet, angst og uro (Helsenorge.no, 2014).

TCA omdannes (metaboliseres) til mer vannløselige produkter av flere enzymer innen Cytokrom P-450 systemet før de skilles ut. Dette gjør at de ikke skal tas samtidig med en rekke legemidler som også omdannes av disse enzymene (kan gi interaksjoner).

Dette gjelder blant annet antihistaminer, i tillegg til Johannesurt. TCA skal heller ikke tas sammen med monoamino-oksidasehemmere (MAO-hemmere) slik som moklobemid da disse også påvirker mengden av serotonin i hjernen. Dette kan føre til serotonergt syndrom.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.