Aciklovir

Strukturen til aciklovir.

Av .

Aciklovir er et legemiddel som brukes i behandlingen av infeksjoner med herpesvirus. Aciklovir brukes blant annet mot infeksjoner forårsaket av herpes simplex-viruset (HSV) og vannkoppeviruset varicella-zoster (VZV). Virusene gir opphav til blant annet forkjølelsessår på lepper (herpes labialis), genitalherpes, vannkopper (varicella) og helvetesild (herpes zoster).

Faktaboks

Uttale
asiklovˈir
Også kjent som
acyclovir acyklovir

Virkningsmekanisme

Aciklovir hindrer herpesvirus i å formere seg gjennom å sørge for at DNA-trådene i viruset ikke kopieres. Aciklovir ligner på en av byggesteinene (nukleosid) i DNA-syntesen til herpesvirus. Aciklovir hemmer aktiviteten av enzymet DNA-polymerase, som fører til at legemiddelet stanser DNA-replikasjonen i viruset.

Bruk

Aciklovir brukes til behandling av herpesinfeksjoner. Det finnes i flere preparater som virker både lokalt og i hele kroppen (systemisk).

Preparater som virker lokalt

Aciklovir finnes i lokaltvirkende legemidler som hudstift, krem eller øyesalve. Hudstift og krem brukes kun på munnsår og sår i ansiktet. Det er viktig at behandlingen kommer i gang så tidlig som mulig etter at utbruddet har startet. Tidlig start kan redusere risikoen for vedvarende smerte etter helvetesild.

Aciklovir i form av krem eller salve brukes også lindrende ved et utbrudd og ved tilbakevendende munnsår. Øyesalve blir brukt i behandling av herpesinfeksjon på hornhinnen (herpeskeratitt).

Eksempler på lokale legemidler er Aciklovir Norfri hudstift, Antix krem, og Xorox øyesalve.

Preparater som virker systemisk

Aciklovir finnes også i form av tabletter i forskjellige styrker, konsentrat til infusjonsvæske og som mikstur. Akutte og alvorlige tilfeller med helvetesild behandles med tabletter. Alvorlig førstegangsutbrudd med genitalherpes og tilbakevendende genitalherpes behandles med tabletter eller mikstur. Preparatene brukes også forebyggende mot HSV-infeksjoner hos personer med nedsatt immunforsvar.

Personer som er utsatt for cytomegalovirusinfeksjon (CMV) ved beinmargstransplantasjoner får aciklovir forebyggende som infusjon. Denne metoden kan også brukes i behandling av hjernebetennelse forårsaket av herpes simplex-viruset.

Zovirax i form av tabletter eller mikstur finnes også på det norske markedet.

Bivirkninger

De lokale legemidlene har få bivirkninger. Nedsatt følsomhet eller forbigående mild prikking på virkestedet kan forekomme. Den vanligste bivirkningen av systemisk behandling med tabletter, mikstur og infusjon er hudutslett.

Forsiktighetsregler

Aciklovir skilles ut gjennom urinen. Høye doser aciklovir systemisk kan gi nedsatt nyrefunksjon. Dette gjelder spesielt hos dehydrerte personer og kan unngås ved å gi nok væske. Det anbefales derfor at eldre og personer med nedsatt nyrefunksjon bør overvåkes med hensyn til væskebalansen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg