Trypanosoma cruzi
Trypanozoma cruzi er en parasitt som forårsaker Chagas sykdom i Sør- og Mellom-Amerika.
Av .

Chagas' sykdom er en infeksjon med parasitten Trypanosoma cruzi som forekommer i de fleste land i Sør- og Mellom-Amerika. Man regner med at 10–20 millioner mennesker er infisert og at 50 000 årlig dør av infeksjonen.

Faktaboks

Uttale
chagˈas' sykdom
Etymologi

Sykdommen har fått sitt navn etter Carlos Chagas (1879–1934) som først identifiserte parasitten i 1908.

Det har vært svært få tilfeller av Chagas' sykdom hos personer som er kommet til Norge fra Sør- og Mellom-Amerika, noe som kan skyldes at de ikke tilhører befolkningsgrupper som vanligvis rammes av infeksjonen.

Sykdommen overføres med teger og andre leddyr som særlig trives i hus bygd av leire. Sykdommen forekommer derfor særlig på landsbygda. Den kan også overføres ved blodtransfusjon.

Symptomer

Akutt sykdom med mangeartet sykdomsbilde sees særlig hos barn. Mange år senere kan man få kronisk Chagas' sykdom med hjertesvikt og/eller alvorlig sykdom i fordøyelseskanalen, særlig spiserøret og tykktarmen.

Behandling

I det akutte stadiet har man effekt av medisinsk behandling, mens effekten av medisiner er tvilsom i det kroniske stadium.

I kampen mot sykdommen er utrydding av leddyrene som overfører sykdommen, viktig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg