Chagas' sykdom

Artikkelstart

Chagas' sykdom er en infeksjon med parasitten Trypanosoma cruzi som forekommer i de fleste land i Sør- og Mellom-Amerika. Man regner med at 10–20 millioner mennesker er infisert og at 50 000 årlig dør av infeksjonen. Sykdommen overføres med teger og andre leddyr som særlig trives i hus bygd av leire. Sykdommen forekommer derfor særlig på landsbygda. Den kan også overføres ved blodtransfusjon. Sykdommen har fått sitt navn etter Carlos Chagas (1879–1934) som først identifiserte parasitten i 1908.

Faktaboks

Uttale
chagˈas' sykdom

Akutt sykdom

Akutt sykdom med mangeartet sykdomsbilde sees særlig hos barn. Mange år senere kan man få kronisk Chagas' sykdom med hjertesvikt og/eller alvorlig sykdom i fordøyelseskanalen, særlig spiserøret og tykktarmen.

I det akutte stadiet har man effekt av medisinsk behandling, mens effekten av medisiner er tvilsom i det kroniske stadium. I kampen mot sykdommen er utrydding av leddyrene som overfører sykdommen, viktig. Man har kun i meget få tilfeller sett Chagas' sykdom hos personer som er kommet til Norge fra Sør- og Mellom-Amerika, noe som kan skyldes at de ikke tilhører befolkningsgrupper som vanligvis rammes av infeksjonen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg