lungeabscess

Lungeabscess, lokalisert infeksiøs prosess i lungen med vevshenfall og påfølgende dannelse av et hulrom som inneholder puss.

Årsaker

Tilstanden kan sees etter at munnhule-, svelg- eller mageinnhold er kommet ned i luftveiene (f.eks. ved bevisstløshet, ofte anaerobe bakterier), som en komplikasjon til en bakteriell lungebetennelse (ofte gule stafylokokker eller Klebsiella), i forbindelse med obstruksjon av en bronkialgren (f.eks. ved lungekreft), ved blodbåren spredning av bakterier til lungen (ofte gule stafylokokker), i forbindelse med lungeinfarkter etter lungeembolisme og i forbindelse med infeksiøse prosesser i øvre del av bukhulen.

Symptomer

Lungeabscesser kan manifestere seg ved slapphet, vekttap og lavgradig feber, eller med et mer akutt sykdomsbilde med frysninger, høy feber og uttalt sykdomsfølelse. Hoste, ofte med illeluktende oppspytt, er vanlig. Oppspyttet kan også være blodig (hemoptyse). Enkelte vil ha smerter i brystkassen.

Diagnose

Abscessen sees på røntgenbilde av lungene, men kan være vanskelig å skjelne fra svulster og tuberkulose. Det er viktig å forsøke å identifisere mikroorganismen som gir opphav til sykdommen, enten ved undersøkelse av oppspytt og blod, eller ved undersøkelse av materiale som hentes opp ved hjelp av bronkoskop.

Behandling

Lungeabscesser behandles med antibiotika, ofte i høyere doser og over lengre tid enn ved en ukomplisert lungebetennelse. Fysioterapi med leiedrenasje benyttes også.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg