Lungeabscess, lokalisert infeksiøs prosess i lungen med vevshenfall og påfølgende dannelse av et hulrom som inneholder puss.

Tilstanden kan sees etter at munnhule-, svelg- eller mageinnhold er kommet ned i luftveiene (f.eks. ved bevisstløshet, ofte anaerobe bakterier), som en komplikasjon til en bakteriell lungebetennelse (ofte gule stafylokokker eller Klebsiella), i forbindelse med obstruksjon av en bronkialgren (f.eks. ved lungekreft), ved blodbåren spredning av bakterier til lungen (ofte gule stafylokokker), i forbindelse med lungeinfarkter etter lungeembolisme og i forbindelse med infeksiøse prosesser i øvre del av bukhulen.

Lungeabscesser kan manifestere seg ved slapphet, vekttap og lavgradig feber, eller med et mer akutt sykdomsbilde med frysninger, høy feber og uttalt sykdomsfølelse. Hoste, ofte med illeluktende oppspytt, er vanlig. Oppspyttet kan også være blodig (hemoptyse). Enkelte vil ha smerter i brystkassen.

Abscessen sees på røntgenbilde av lungene, men kan være vanskelig å skjelne fra svulster og tuberkulose. Det er viktig å forsøke å identifisere mikroorganismen som gir opphav til sykdommen, enten ved undersøkelse av oppspytt og blod, eller ved undersøkelse av materiale som hentes opp ved hjelp av bronkoskop.

Lungeabscesser behandles med antibiotika, ofte i høyere doser og over lengre tid enn ved en ukomplisert lungebetennelse. Fysioterapi med leiedrenasje benyttes også.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.