Fordøyelsesorganer

Fordøyelsesorganer hos mennesket.

Av /Store norske leksikon ※.

Fordøyelsesorganer er i videste betydning et fellesnavn på organer som opptar, leder, bearbeider og oppsuger næring, samt fører de ufordøyde restene av næringen ut av kroppen. Fordøyelsesorganene nedbryter næringsstoffene til mindre, absorberbare molekyler – karbohydrater, fett og proteiner – og bidrar til at alle organsystemer i kroppen tilføres disse næringsstoffene, blant annet gjennom hjerte-karsystemet. Fordøyelsesorganene «samarbeider» med sentralnervesystemet gjennom lukt- og smakssansen, kjertelaktivitet og så videre.

Fordøyelsesorganene har sin begynnelse i munnen hvor næringsstoffene oppdeles og omformes slik at en videre transport gjennom svelget (pharynx) og spiserøret (oesophagus) blir mulig.

I magesekken (ventriculus) bearbeides næringsstoffene videre og tilsettes saltsyre og enzymer som ytterligere bidrar til nedbrytning av næringsstoffene.

Fra magesekken føres næringsstoffene ned i tolvfingertarmen (duodenum), hvor de brytes ytterligere ned ved tilsetting av galle fra leveren (hepar) og bukspytt fra bukspyttkjertelen (pancreas). Under den videre transporten gjennom tynntarmens midtre og nedre del (jejunum og ileum) absorberes næringsstoffene. I den siste del av fordøyelseskanalentykktarmen (colon) – absorberes vann, og bakterier bearbeider ufordøyde rester av næringsstoffene.

Innholdet transporteres gjennom fordøyelseskanalen ved at kanalveggen utfører rytmiske muskelsammentrekninger kalt peristaltikk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg