gassembolisme

Gassembolisme er en tilstand med gassbobler i blodet. Den vanligste årsaken er for rask dekompresjon i forbindelse med dykking, såkalt dykkersyke. Det er spesielt alvorlig med luftbobler som føres med blodet til hjernen og som kan blokkere små hjernearterier. Siden nerveceller er avhengig av kontinuerlig tilførsel av oksygen og glukose via blodet, kan dette gi varige skader.

Personer med åpentstående foramen ovale («hull i hjertet») har en særlig risiko for å få arterielle luftembolier. Gassembolisme kan også oppstå hvis lungen revner i forbindelse med overtrykksventilasjon, i forbindelse med blodtransfusjoner under overtrykk og ved bruk av hjerte-lunge-maskin.

Gassembolisme i den venøse delen av kretsløpet får sjelden alvorlige konsekvenser, mens arterielle embolismer alltid vil være alvorlig.

Gassembolier behandles av kroppens immunsystem som fremmede legemer og kan derfor utløse en aktivering av blant annet komplementsystemet og koagulasjonssystemet. Dette kan forårsake større vevsskade enn det selve avstengingen av blodtilførselen forårsaker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg