Gassembolisme, tilstand som skyldes gassbobler i blod. Den vanligste årsaken er for rask dekompresjon i forbindelse med dykking, se dykkersyke. Spesielt alvorlig er luftbobler som føres med blodet til hjernen, og som kan blokkere små hjernearterier. Siden nerveceller er avhengig av kontinuerlig tilførsel av oksygen og glukose via blodet, kan dette gi varige skader. Personer med åpentstående foramen ovale («hull i hjertet») har en særlig risiko for å få arterielle luftembolier. Gassembolisme kan også oppstå ved lungeruptur i forbindelse med overtrykksventilasjon, ved utilsiktet injeksjon av luft i forbindelse med blodtransfusjoner under overtrykk og ved bruk av hjerte-lunge-maskin.

Gassembolisme i den venøse del av kretsløpet får sjelden alvorlige konsekvenser, mens arterielle embolismer alltid vil være alvorlig.

Gassembolier behandles av kroppens immunsystem som fremmede legemer og kan derfor utløse en aktivering av bl.a. komplementsystemet og koagulasjonssystemet. Vevsskadene kan derfor få et omfang som er større enn det som skyldes den mekaniske blokaden av lokal blodsirkulasjon.

Se også luftembolisme.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.