Antidiabetika

Figuren viser virkningsmekanismen for en rekke antidiabetika.

Av .

Glitazoner er en type legemidler som brukes i behandling av diabetes type 2. Legemidlene øker fett-, lever- og skjelettmuskelcellenes følsomhet for insulin og gjør at de bedre kan ta opp blodsukker (glukose). Glitazoner fører derfor til redusert blodsukker. Glitazoner bør helst brukes i kombinasjon med andre blodsukkersenkende legemidler (antidiabetika).

Faktaboks

Uttale

glitas'oner

Også kjent som

tiazolidindioner

Virkningsmekanisme

Glitazoner virker ved å stimulere en kjernereseptor kalt PPAR gamma. Kjernereseptorer kan bli stimulert av hormoner eller andre substanser, og påvirke hvilke gener som blir uttrykt i en celle. Glitazoner endrer genuttrykket gjennom kjernereseptoren slik at enkelte celler blir mer følsomme for insulin. Insulin har mange ulike virkninger, blant annet fører det til redusert spalting av triglyserider til frie fettsyrer (lipolyse) og redusert nydannelse av glukose (glukoneogenese).

Bruk

I Norge brukes glitazoner i behandling av pasienter med diabetes type 2 der behandling med bare metformin eller sulfonylurea ikke har hatt tilstrekkelig effekt. Glitazoner brukes bare i kombinasjon med metformin ved overvekt. Dersom pasienten ikke kan bruke metformin skal glitazoner brukes i kombinasjon med sulfonylureapreparater.

Preparater

På det norske markedet finnes kun pioglitazon (handelsnavn Actos). Dette legemidlet finnes også som kombinasjonspreparat med metformin (handelsnavn Competact).

Bivirkninger

De vanligste bivirkningene ved bruk av glitazoner er vektøkning, ansamling av væske (ødem), kvalme, ereksjonsproblemer og hodepine. Det er også vist økt forekomst av beinskjørhet hos kvinner, synsforstyrrelser og økt risiko for øvre luftveisinfeksjon (som forkjølelse). I motsetning til mange antidiabetika er det derimot liten risiko for at blodsukkernivået blir for lavt (hypoglykemi) ved bruk av glitazoner.

Forsiktighetsregler

Glitazoner bør ikke brukes av pasienter med hjertesvikt. Legemidlene kan forårsake økt gjenopptak av væske i nyrene, og dermed økt ansamling av væske i kroppen. Dette vil kunne forverre tilstanden til pasienten.

Ved redusert leverfunksjon eller leversykdom bør man være forsiktig med glitazoner. Dette er fordi bruk kan påvirke leverfunksjonen. Leverfunksjonen skal kontrolleres før og under behandling med blodprøver.

Glitazoner bør ikke brukes av gravide og ammende.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg