Aknemidler
Aknemidler
Av .

Isotretinoin er et legemiddel som brukes mot alvorlige former for hudsykdommen akne (kviser). Legemiddelet har en del bivirkninger, og er derfor ikke førstevalg i behandling mot akne.

Virkningsmekanisme

En viktig årsak til akne er økt talgproduksjon fra hudens talgkjertler. Økt talgproduksjon kan gi tilstoppede talgkjertler. Normale hudbakterier trenger ned i kjertlene og bryter ned talgen. Når bakteriene bryter ned talgen, kan det oppstå betennelse, og det kan komme puss ut fra talgkjertlene.

Isotretinoin reduserer talgproduksjonen og størrelsen på talgkjertlene. Legemidlet har også en betennelsesdempende effekt.

Isotretinoin er et retinoid som binder seg til mottakermolekyler (reseptorer) i celler. Dette aktiverer deler av DNA-et som er involvert i cellevekst, celledeling og celledød. Isotretinoin hemmer celledeling og vekst av cellene som utgjør talgkjertlene, og dermed reduseres talgproduksjonen. Når talgproduksjonen reduseres, reduseres også bakterieveksten i talgkjertlene.

Isotretinoin ligner kjemisk mye på A-vitamin og kalles også for en A-vitaminanalog. A-vitamin er nødvendig for synsprosessen og fosterutvikling, og det regulerer vekst og differensiering av mange celletyper.

Bruk

Isotretinoin brukes ved alvorlige former for akne (kviser). Dette gjelder akne med store (gjerne sammenhengende) pustler, tyktflytende puss og kraftig akne med betennelse som fører til arrdannelse.

Isotretinoin har en del bivirkninger, og brukes ikke som førstevalg i behandlingen av akne. Behandling med isotretinoin bør startes av en spesialist i hudsykdommer (dermatolog), eller en lege med erfaring fra behandling av alvorlig akne. Pasienten bør først ha prøvd antibiotika i tablettform, slik som tetrasykliner, gjerne i kombinasjon med lokaltvirkende antibiotika.

Bivirkninger

Vanlige bivirkninger av isotretinoin er tørre lepper, tørr ansiktshud og tørre hender. Noen opplever kløe, eksem, svette og lett hodepine. Isotretinoin kan også gi tørre øyne og tørre slimhinner i nesen, slik at det oppstår neseblødninger.

Mer sjeldne bivirkninger er økt kolesterol og triglyserider (fettstoffer) i blodet.

Det har blitt rapportert tilfeller av psykiske symptomer som depresjon, psykoser og selvmordstanker, men det er uavklart om dette skyldes preparatet eller sykdommen.

Forsiktighetsregler

Isotretinoin skal ikke brukes av gravide, eller de som planlegger å bli gravide. Legemiddelet er skadelig for fosteret, og vil kunne gi fostermisdannelser. Kvinner i fruktbar alder må få god informasjon, og skal bruke prevensjon mens de går på isotretinoin, og i to måneder etter at de har avsluttet kuren. Dette er en del av et graviditetsforebyggende program som skal forhindre at ufødte barn utsettes for et fosterskadelig legemiddel.

Ved bruk av isotretinoin bør man unngå overdreven eksponering for sollys.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg