Konjunktivitt, betennelse i øyets bindehinne (conjunctiva). Akutt konjunktivitt er en meget hyppig forekommende betennelse som oftest er forårsaket av virus, bakterier eller allergi.

Symptomene består i ruskfølelse, tåreflod, svie og kløe i tillegg til at øyet blir rødt og slimhinnen hoven. Ved bakteriell betennelse kan det være kraftig pussekresjon slik at øyelokkene er gjenklistret når pasienten våkner om morgenen. Ofte begynner konjunktivitt i ett øye, men blir dobbelsidig etter få dager.

Konjunktivitt kan være smittsomt, og man ser ofte at flere i samme familie, eller at mange barn i en barnehage, blir rammet.

Tilstanden vil i de fleste tilfellene gå over av seg selv etter en tid, men på grunn av plagene og smittefaren er det vanlig å behandle bakterielle konjunktivitter med antibiotiske øyedråper og eventuelt øyesalve. Hvis man får hyppige tilbakefall, kan årsaken være at tåreveiene er tette.

Allergisk konjunktivitt behandles med antihistaminer i øyedråper eller tabletter, eller med kromoglikat-øyedråper. Det er viktig at pasienten ikke klør seg i øynene, fordi det fører til en betydelig forverring.

Kronisk konjunktivitt sees også hyppig, spesielt hos eldre mennesker med ømfintlige slimhinner. Symptomene er oftest rusk- og tørrhetsfølelse i øynene. Lindring kan i noen tilfeller oppnås med forskjellige tåreerstatningsvæsker, skylling med fysiologisk saltvann, sinkdråper eller periodevis antibiotiske dråper.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.