Konjunktivitt, betennelse i øyets bindehinne (conjunctiva). Akutt konjunktivitt er en meget hyppig forekommende betennelse som oftest er forårsaket av virus, bakterier eller allergi.

Symptomene består i ruskfølelse, tåreflod, svie og kløe i tillegg til at øyet blir rødt og slimhinnen hoven. Ved bakteriell betennelse kan det være kraftig pussekresjon slik at øyelokkene er gjenklistret når pasienten våkner om morgenen. Ofte begynner konjunktivitt i ett øye, men blir dobbelsidig etter få dager.

Konjunktivitt kan være smittsomt, og man ser ofte at flere i samme familie, eller at mange barn i en barnehage, blir rammet.

Tilstanden vil i de fleste tilfellene gå over av seg selv etter en tid, men på grunn av plagene og smittefaren er det vanlig å behandle bakterielle konjunktivitter med antibiotiske øyedråper og eventuelt øyesalve. Hvis man får hyppige tilbakefall, kan årsaken være at tåreveiene er tette.

Allergisk konjunktivitt behandles med antihistaminer i øyedråper eller tabletter, eller med kromoglikat-øyedråper. Det er viktig at pasienten ikke klør seg i øynene, fordi det fører til en betydelig forverring.

Kronisk konjunktivitt sees også hyppig, spesielt hos eldre mennesker med ømfintlige slimhinner. Symptomene er oftest rusk- og tørrhetsfølelse i øynene. Lindring kan i noen tilfeller oppnås med forskjellige tåreerstatningsvæsker, skylling med fysiologisk saltvann, sinkdråper eller periodevis antibiotiske dråper.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.