morbillivirus (meslingvirus)

Artikkelstart

Meslingvirus er det tidligere navnet på viruset som forårsaker meslinger. Dette viruset kalles nå morbillivirus. Viruset er enkelttrådet, innhyllet i viruskappe og har arvestoff av typen RNA som leses i negativ retning. Det hører til i slekten Morbillivirus, i familien Paramyxoviridae. Genomet til viruset omfatter vanligvis 15 894 nukleotider. Virusets naturlige verter er mennesket og det er ikke kjent at det fins noen dyrereservoarer. Det vil si at ingen kjente dyrearter er bærere av viruset.

Faktaboks

Også kjent som

morbillivirus

meslingvirus

Som alle andre virus er meslingviruset en minimalist. RNA-genomet inneholder oppskriften på kun åtte proteiner. Seks av disse proteinene danner det nye viruset. De to siste proteinene manipulerer cellen som viruset har overtatt slik at det cellulære maskineriet virker til fordel for viruset.

Meslingviruset har spesialisert seg på mennesker. Viruset utnytter den enorme overflaten i de øvre luftveiene og trenger inn i kroppen ved å infisere immuncellene i luftveienes slimhinne. Luftveiene har en overflate på størrelse med en tennisbane hvis de brettes ut i sin helhet, og har derfor mange typer celler fra immunsystemet som jobber for å holde farlige stoffer ute. Immuncellene som meslingviruset angriper først er makrofager og dendrittiske celler. Inne i disse cellene vil meslingviruset dele seg og samtidig bli fraktet til lymfeknuter. Når viruset har kommet til lymfeknutene kan det spre seg til hele kroppen: benmargen, milten, brisselen, nyrene, fordøyelsessytemet, leveren og huden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg