Respirasjonslyder er lyder som oppstår når man puster. Forskjellige sykdomstilstander kan gi opphav til forskjellige respirasjonslyder. For å vurdere respirasjonslydene bruker man et stetoskop som plasseres på brystkassen. Denne undersøkelsesmetoden kalles auskultasjon. Av og til kan respirasjonslydene være så karftige at man kan høre dem uten bruk av stetoskop.

Hvis respirasjonslydene ved auskultasjon ikke er normale, kan dette gi legen informasjon om hva som feiler pasienten.

Unormale respirasjonslyder

Perkusjon

Auskultasjon kombineres vanligvis med perkusjon, en undersøkelse der legen bruker fingrene til å banke på brystkassen. Hvis det er normale mengder luft i lungene, vil man høre en hul lyd, mens en dempet lyd kan høres dersom det for eksempel er væske i brysthulen (pleuravæske) eller kraftig lungebetennelse (lobær pneumoni). Kombinasjonen av pasientens symptomer, perkusjon og auskultasjon er viktige hjelpemidler når man skal stille en diagnose.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg