troponin

Troponin er et molekylært proteinkompleks som utgjør en del av skjelett- og hjertemuskelens aktin. Det finnes ikke i glatt muskulatur. Når troponinet bindes til kalsium bidrar det til å trekke de såkalte tropomyosin-trådene bort fra aktinet, slik at dette kan kobles til myosinet og muskelen forkortes (kontraheres).

Tropomycin har tre forskjellige subenheter: TnC, TnI og TnT, som kan brukes som biomarkører i diagnostikken av iskemisk hjertesykdom.

Kommentarer (3)

skrev Børre Aursnes

Klarer du å få plass til noen flere fremmedord i denne artikkelen? Tviler. Det er OK å vise fagspråk, men gjør det i parentes ETTER forklaringer for lekfolk. Dette er da ikke en lærebok for legestudenter? Jeg er ikke lege, men foreslår artikkelen skrevet omtrent slik:Troponin er et molekylært protein som medvirker til å styre musklenes sammentrekning. Troponin-nivået i blodet brukes også som indikator for et nært forestående hjerteinfarkt eller at pasienten har hatt infarkt. Det finnes tre typer Troponin med følgende normalinovåerTnC fra X til Y [enhet]TnI fra X til Y [enhet]TnT fra X til Y [enhet]Forhøyede verdier av Tnl ogTnT kan indikere infarkt.Troponin, utgjør en del av muskelcellens aktin, og som har til oppgave å trekke vekk tropomyosintrådene for at muskelen skal forkortes. Se musklene, tropomyosin.

svarte Georg Kjøll

Hei Børre. Du har rett i at denne artikkelen er vanskelig å forstå, og en del av oppføringene i Store medisinske leksikon var opprinnelig skrevet med tanke på at andre fagfolk utgjorde den største lesergruppen. Men vi jobber med å tilgjengeliggjøre stoffet og jeg skal ta ditt forslag videre! Alt godt fra Georg

svarte Georg Kjøll

Hei igjen Børre. Fagansvarlig har nå skrevet om artikkelen for å gjøre den mer tilgjengelig, og fremmedordene er lenket opp til andre artikler igjen hvor du finner forklaringer på disse.Alt godt fra Georg

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg