TIA er en forbigående episode med nevrologiske symptomer, som skyldes nedsatt blodsirkulasjon i deler av hjernen. TIA kan sees på som et varselsymptom på hjerneslag.

Faktaboks

Etymologi

fra engelsk: transient ischemic attack

Også kjent som

transitorisk iskemisk anfall, drypp

Ved hjerneslag er symptomene bestående og gir som oftest funksjonsutfall.

Årsaker

Den nedsatte blodsirkulasjonen skyldes vanligvis en liten blodpropp, som kan komme fra hjertet eller fra de store blodårene som tilfører blod til hjernen. I noen tilfeller kan symptomene tilskrives nedsatt blodtilførsel i seg selv, for eksempel ved forkalkninger i blodårene (aterosklerose) kombinert med lavt blodtrykk.

Typiske risikofaktorer for TIA og hjerneslag er høy alder, mannlig kjønn, høyt blodtrykk, høyt kolesterol, røyking, diabetes, overvekt og høyt alkoholforbruk.

I og med at symptomene går helt tilbake, har man antatt at anfallet ikke etterlater seg varige skader. Økt bruk av MR viser likevel at mange pasienter har forandringer som tyder på permanent hjerneskade, altså infarktforandringer selv ved forbigående symptomer. Diagnosen er derfor under diskusjon.

Symptomer

Typiske nevrologiske symptomer kan være kraftnedsettelse i arm og/eller ben, nedsatt følelse, ordleting (afasi), hengende munnvik, ustøhet og falltendens eller synsforstyrrelse.

Diagnose

Symptomene kommer akutt, i løpet av få sekunder, og går helt tilbake. Definisjonsmessig skal varigheten av symptomene være på under 24 timer, men i praksis varer de fleste anfallene under 30 minutter.

CT-undersøkelse utføres ofte i akuttfasen, spesielt for å utelukke andre årsaker til symptomene. Det kan være aktuelt å utføre ultralyd av halskar og EKG-undersøkelse for å se etter rytmeforstyrrelse i hjertet.

Forløp og behandling

Pasienter med mistanke om TIA blir vanligvis innlagt akutt og vurderes av nevrolog, indremedisiner eller geriater. Ved noen sykehus finnes et akuttpoliklinisk tilbud.

Pasienter med TIA anbefales å starte med et blodfortynnende legemiddel, som forebygger hjerneslag. Andre tiltak kan være oppstart av kolesterolsenkende legemiddel og legemiddel mot høyt blodtrykk.

TIA kan sees på som et varselsymptom på hjerneslag. Tidligere ble det anslått at risikoen for hjerneslag var i underkant av 20 prosent de første månedene, men nyere tall anslår risikoen til 2-3 prosent de første ukene og månedene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg