Bakre uveitt er en betennelse i den delen av uvea som kalles årehinnen (choroidea) og som ligger baktil i øyet. Derfor brukes ofte begrepet årehinnebetennelse eller chorioiditt, eventuelt brukes chorioretinitt, da netthinnen (retina) i praksis også er angrepet.

Uveitt er en fellesbetegnelse på bakre uveitt, intermediær uveitt og regnbuehinnebetennelse (fremre uveitt).

Årsaker

Årsakene til bakre uveitt er beskrevet i artikkelen uveitt.

Symptomer og tegn

En bakre uveitt har ofte en snikende og lite dramatisk debut. I noen tilfeller blir ikke tilstanden erkjent før det kommer komplikasjoner fra andre deler av øyet, for eksempel i form av grå stær.

Ofte er det eneste symptomet flytere, det vil si små bevegelige skygger i synsfeltet, eller at synet blir nedsatt. Dette skyldes oftest utskillelse av betennelsesprodukter i glasslegemet, eventuelt også direkte påvirkning av årehinnen som man kan se ved for eksempel toksoplasmose.

Ved årehinnebetennelse forårsaket av toksoplasmose dreier det seg vanligvis om et oppbluss av en infeksjon ervervet under fostertiden. Øyelegen vil da ved å titte inn i øyet (oftalmoskopi) vanligvis se et nytt infiltrat i kanten av et gammelt arr i øyebunnen.

Hos barn med leddgikt kan uveitten være nærmest helt uten symptomer i lang tid. Slike barn skal derfor undersøkes regelmessig, inntil flere ganger i året, for å påvise eventuell uveitt i tidlig stadium, slik at man kan gi nødvendig behandling.

Behandling

Hvis det ikke er mistanke om en spesifikk årsak som toksoplasmose, tuberkulose, syfilis eller lignende, behandler man vanligvis bakre uveitt med legemidler som demper immunreaksjonen, vanligvis prednisolon. Da langtidsbruk av prednisolon kan ha uheldige bivirkninger, vil det hos noen være aktuelt å gi andre dempe immunsystemet med immundempende tabletter, som for eksempel azatioprin eller injeksjoner med TNF-alfahemmere, for eksempel adalimumab, i stedet for eller i tillegg til prednisolon.

Ved mindre kraftige bakre uveitter kan det av og til være best ikke å gi noen behandling. Ved oppbluss av toksoplasmoseuveitt behandler man vanligvis med en kombinasjon av flere antibiotika hvis synet er truet, det vil si hvis betennelsesinfiltratet er lokalisert nær skarpsynsområdet eller synsnervehodet. Noen ganger gir man prednisolon i tillegg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg