galleblærekreft

Galleblærekreft er kreft som utgår fra galleblærens vegg.

Forekomst

Det diagnostiseres rundt 60–80 nye tilfeller av galleblærekreft hvert år i Norge. Pasientene er som oftest over 60 år. Om lag 80 prosent av tilfellene er adenokarsinomer som utgår fra innsiden av galleblæreveggen. Gallestein øker risiko for utvikling av galleblærekreft, men svært få pasienter med gallestein utvikler kreft i galleblæren.

Symptomer

Symptomene ligner på dem man ser ved gallesteinsanfall. Pasientene har ofte også galleblærebetennelse (kolecystitt) og gulsott (ikterus).

Diagnose

Diagnosen stilles ofte ved hjelp av ultralydundersøkelse eller CT, eventuelt MR. Iblant er tidlige stadier av galleblærekreft et uventet funn ved operasjon for gallestein. For å kunne stille sikker diagnose må svulsten undersøkes under mikroskop, enten ved at den fjernes sammen med galleblæren, eller ved CT- eller ultralydveiledet vevsprøve av eventuelle metastaser utenfor galleblæren.

Sykdomsutvikling

Galleblærekreft sprer seg lokalt til omgivende organer, lever, lymfeknuter i nærheten, og eventuelt også til bukspyttkjertel eller tarm.

Behandling

Dersom det er mulig, forsøker man å fjerne alt svulstvev ved å operere ut galleblæren i tillegg til eventuell spredning i samme område. Slik radikal fjerning er imidlertid kun mulig hos omtrent en fjerdedel av pasientene.

Lindrende strålebehandling kan være aktuelt ved inoperabel og smertefull sykdom.

Galleblærekreft er relativt lite påvirkelig av cellegiftbehandling, men kombinasjoner av legemidler tilsvarende det som brukes ved tykktarmskreft kan gi lindrende effekt hos enkelte pasienter.

Prognose

De fleste pasienter med galleblærekreft dør innen ett til to år etter at diagnosen er stilt. Dersom man har greid å fjerne hele svulsten kirurgisk, er imidlertid sjansen for at pasienten overlever i fem år eller mer opp mot 50 prosent.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg