gallegangskreft

Galleganger. Gallens samlerør gjennomskåret på langs. Øverste del av tolvfingertarmen er overskåret på tvers og fjernet. Vi ser inn i tolvfingertarmens nedstigende del, hvor bukspyttkjertelens hovedgang kommer inn og forener seg med gallegangen i den felles papillaen, også denne gjennomskåret på langs.

Av /KF-arkiv ※.

Gallegangskreft er kreft i galleganger utenfor galleblæren.

Faktaboks

også kjent som:
kolangiokarsinom

Gallegangskreft inndeles etter hvor i gallegangssystemet kreftsvulsten befinner seg.

  • Perihilær gallegangskreft er den vanligste typen (rundt 70 prosent) og utgår fra galleganger i nærheten av galleblæren.
  • Distal gallegangskreft utgår fra celler i nærheten av gallegangenes innmunning i tolvfingertarmen.
  • Intrahepatisk gallegangskreft er den mest sjeldne og utgår fra små galleganger i leveren.

Forekomst

Totalt registreres omkring 20–30 nye tilfeller av gallegangskreft i Norge hvert år. Pasienter med ulcerøs kolitt eller skleroserende kolangitt har økt risiko for gallegangskreft. Kreftsvulster i galleganger er vanligvis adenokarsinomer, men plateepitelkarsinomer og andre sjeldnere typer finnes også.

Symptomer

De ulike stadiene ved kreft i gallegangene.
Av .

Det vanligste debutsymptomet er gulsott (ikterus) på grunn av gallestase, det vil si at avløpet for gallen ut i tarmen forhindres slik at gallestoffer hoper seg opp i blodet.

Diagnose

Diagnosen stilles vanligvis ved en kombinasjon av ultralydundersøkelse, CT, MR og/eller ERCP, samt vevsprøve av tilgjengelig svulstvev.

Av og til påvises gallegangskarsinom ved utredning av mer tilfeldig påviste forstyrrelser i leverfunksjonsprøver.

Behandling

Behandlingen er svært avhengig av hvor i galleveiene svulsten sitter, og hvor utbredt den er. Hovedprinsippet er å fjerne så mye som mulig av svulsten ved en operasjon (radikal kirurgisk fjerning). I forbindelse med operasjonen forsøker man å få gjenopprettet drenasjen av galle ut i tarmen dersom dette er mulig.

Hvis det ikke er mulig å fjerne hele svulsten, kan det i andre tilfeller gjøres en avlastende operasjon. Det kan også plasseres en stent i gallegangen. Formålet er da å sikre drenasjen av galle ut i tarmen så lenge som mulig.

Strålebehandling kan gi bra lindrende og til dels livsforlengende effekt i enkelte tilfeller hvor operasjon ikke er mulig.

Gallegangskreft er lite følsom for cellegiftbehandling, men cellegiftkombinasjoner tilsvarende det som anvendes ved tykktarmskreft kan gi lindrende effekt hos enkelte pasienter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg