Gallegangskreft, kreft i galleganger utenfor galleblæren.

Gallegangskreft inndeles etter hvor i gallegangssystemet kreftsvulsten befinner seg.

  • Perihilær gallegangskreft er den vanligste typen (ca. 70%) og utgår fra galleganger i nærheten av galleblæren.
  • Distal gallegangskreft utgår fra celler i nærheten av gallegangenes innmunning i tolvfingertarmen.
  • Intrahepatisk gallegangskreft er den mest sjeldne og utgår fra små galleganger i leveren.

Totalt registreres ca. 20–30 nye tilfeller av gallegangskreft i Norge hvert år. Pasienter med ulcerøs kolitt eller skleroserende kolangitt har økt risiko for gallegangskreft. Kreftsvulster i galleganger er vanligvis adenokarsinomer, men plateepitelkarsinomer og andre sjeldnere typer finnes også.

Det vanligste debutsymptomet er gulsott (ikterus) på grunn av gallestase, det vil si at avløpet for gallen ut i tarmen forhindres slik at gallestoffer hoper seg opp i blodet.

Diagnosen stilles vanligvis ved en kombinasjon av ultralydundersøkelse, CT, MR og/eller ERCP, samt biopsi av tilgjengelig svulstvev.

Av og til påvises gallegangskarsinom ved utredning av mer tilfeldig påviste forstyrrelser i leverfunksjonsprøver.

Behandlingen er svært avhengig av hvor i galleveiene svulsten sitter, og hvor utbredt den er. Hovedprinsippet er å fjerne så mye som mulig av svulsten ved en operasjon (radikal kirurgisk fjerning). I forbindelse med operasjonen forsøker man å få gjenopprettet drenasjen av galle ut i tarmen dersom dette er mulig.

Hvis det ikke er mulig å fjerne hele svulsten, kan det i andre tilfeller gjøres en avlastende operasjon. Det kan også plasseres en stent i gallegangen. Formålet er da å sikre drenasjen av galle ut i tarmen så lenge som mulig.

Strålebehandling kan gi bra lindrende og til dels livsforlengende effekt i enkelte tilfeller hvor operasjon ikke er mulig.

Gallegangskreft er lite påvirkelig av cellegiftbehandling, men cellegiftkombinasjoner tilsvarende det som anvendes ved tykktarmskreft kan gi lindrende effekt hos enkelte pasienter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.