Gallegangskreft
De ulike stadiene ved kreft i gallegangene.
Av .
Galleganger.

Galleganger. Gallens samlerør gjennomskåret på langs. Øverste del av tolvfingertarmen er overskåret på tvers og fjernet. Vi ser inn i tolvfingertarmens nedstigende del, hvor bukspyttkjertelens hovedgang kommer inn og forener seg med gallegangen i den felles papillaen, også denne gjennomskåret på langs.

Av /KF-arkiv ※.

Gallegangskreft er kreft i galleganger utenfor galleblæren.

Faktaboks

Også kjent som
kolangiokarsinom

Gallegangskreft inndeles etter hvor i gallegangssystemet kreftsvulsten befinner seg.

  • Perihilær gallegangskreft er den vanligste typen (rundt 70 prosent) og utgår fra galleganger i nærheten av galleblæren.
  • Distal gallegangskreft utgår fra celler i nærheten av gallegangenes innmunning i tolvfingertarmen.
  • Intrahepatisk gallegangskreft er den mest sjeldne og utgår fra små galleganger i leveren.

Forekomst

Totalt registreres omkring 20–30 nye tilfeller av gallegangskreft i Norge hvert år. Pasienter med ulcerøs kolitt eller skleroserende kolangitt har økt risiko for gallegangskreft. Kreftsvulster i galleganger er vanligvis adenokarsinomer, men plateepitelkarsinomer og andre sjeldnere typer finnes også.

Symptomer og tegn

Det vanligste og første sykdomstegnet er gulsott (ikterus) på grunn av gallestase, det vil si at avløpet for gallen ut i tarmen forhindres slik at gallestoffer hoper seg opp i blodet.

Diagnose

Diagnosen stilles vanligvis ved en kombinasjon av ultralydundersøkelse, CT, MR og/eller ERCP, samt vevsprøve av tilgjengelig svulstvev.

Av og til påvises gallegangskarsinom ved utredning av mer tilfeldig påviste forstyrrelser i leverfunksjonsprøver.

Behandling

Behandlingen er svært avhengig av hvor i galleveiene svulsten sitter, og hvor utbredt den er. Hovedprinsippet er å fjerne så mye som mulig av svulsten ved en operasjon (radikal kirurgisk fjerning). I forbindelse med operasjonen forsøker man å få gjenopprettet drenasjen av galle ut i tarmen dersom dette er mulig.

Hvis det ikke er mulig å fjerne hele svulsten, kan det i andre tilfeller gjøres en avlastende operasjon. Det kan også plasseres en stent i gallegangen. Formålet er da å sikre drenasjen av galle ut i tarmen så lenge som mulig.

Strålebehandling kan gi bra lindrende og til dels livsforlengende effekt i enkelte tilfeller hvor operasjon ikke er mulig.

Gallegangskreft er lite følsom for cellegiftbehandling, men cellegiftkombinasjoner tilsvarende det som anvendes ved tykktarmskreft kan gi lindrende effekt hos enkelte pasienter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg