Karbamazepin er et legemiddel som hovedsakelig brukes i behandling av epilepsi (antiepileptika). Karbamazepin brukes også i behandling av alkoholabstinens, nevropatisk smerte (trigeminusnevralgi), diabetes insipidus og diabetisk nevropati. Det brukes også forebyggende mot bipolar lidelse.

Karbamazepin blokkerer overstimulerte natriumkanaler i hjernen. Dette senker utskillelsen av signalstoffet glutamat.

Virkningsmekanisme

Epilepsi skyldes ukontrollerte og gjentatte elektriske nerveimpulser i nerveceller i hjernen. Dette forekommer ved overaktivitet av natriumkanaler. Denne overaktiviteten av natriumkanalene fører til en økt utskillelse av signalstoffet glutamat fra nervecellen. Økt glutamat er vist å fremkalle epileptiske anfall hos dyr. Karbamazepin blokkerer de overstimulerte natriumkanalene. Dette gir mindre natriumtilstrømming inn i nervecellene, noe som gir færre gjentatte nerveimpulser, og dermed redusert utskillelse av glutamat.

Bruk

Karbamazepin brukes først og fremst i behandling av epilepsi i form av fokale anfall og generaliserte tonisk-kloniske anfall. Ved trigeminusnevralgi er karbamazepin vist å ha best dokumentert effekt.

Doseringen av karbamazepin er individuell. Det er vanligst å begynne med laveste dosering og deretter øke dosen om effekt av legemiddelet ikke oppnås. Den gradvise opptrappingen gjøres for å unngå bivirkninger. Karbamazepin kan tas som mikstur, stikkpiller, depottabletter og tabletter.

Bivirkninger

De vanligste bivirkningene er tretthet, svimmelhet, kvalme og oppkast, forstoppelse og allergiske hudreaksjoner. Sjeldnere bivirkninger kan være endringer i forekomst av blodceller (hvite og røde), endringer i hjerterytme (arytmi) og påvirkning av leveren. Ved langtidsbehandling kan beinskjørhet være en bivirkning.

Forsiktighetsregler

Karbamazepin brytes ned i leveren av enzymsystemet cytokrom P450. Dersom det brukes andre legemidler som brytes ned av samme system, vil dette skape interaksjon. Dette kan medføre en dårligere effekt av legemidlene enn ønsket. Det kan også føre til økt konsentrasjon enn ønsket, noe som gir økt risiko for bivirkninger og toksisitet.

Bruk av karbamazepin ved graviditet skal gjøres i samråd med lege. Det skal jevnlig måles konsentrasjon av karbamazepin i blod, for å unngå fosterskader.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg