Karbonmonoksidforgiftning er en forgiftning som skyldes innånding av karbonmonoksid. Karbonmonoksid er en fargeløs, luktfri og meget giftig gass som dannes ved ufullstendig forbrenning av karbon. Gassen forekommer i blant annet tobakksrøyk, eksos og røyk fra skorsteiner. Karbonmonoksid er litt lettere enn vanlig luft, men røyk inneholder også tyngre forurensninger. Ved brann samles gassen under taket og antennes eksplosivt når det blir tilgang på oksygen.

Faktaboks

Uttale
karbonmˈonoksidforgiftning
Også kjent som

kullosforgiftning

Mekanisme

Karbonmonoksid er giftig fordi den fortrenger oksygenet fra hemoglobinet i de røde blodcellene og danner karboksyhemoglobin (COHb), som reduserer oksygentilførselen til vevene og hemmer respirasjonen.

Karbonmonoksidets tilbøyelighet til å binde seg til hemoglobin er cirka 250 ganger så stor som oksygenets. Ved en konsentrasjon på 0,08 volumprosent (800 ppm) karbonmonoksid i luften som pustes inn vil etter en tid COHb-verdien overstige 50 prosent. Da vil cirka halvparten av hemoglobinets evne til å transportere oksygen være blokkert. Sigarettrøykere har vanligvis mellom tre og åtte prosent COHb, storrøykere over ti prosent.

Tillatt nivå for karbonmonoksid i et arbeidsmiljø hvor man oppholder seg mer enn åtte timer, er 35 ppm, det vil si 0,0035 prosent (40 milligram per kubikkmeter), som ikke skal føre til COHb-nivå over cirka 4–5 prosent.

Symptomer

Karbonmonoksid gir først og fremst symptomer fra hjernen og hjertet. De første symptomene på forgiftning er hodepine, tretthet, hjertebank, dunking i tinningene, øresus og kvalme. Symptomene melder seg hos ellers friske personer i ro ikke før det er rundt 20–25 prosent COHb i blodet, men ofte, spesielt under søvn, merker vedkommende ingenting før det er for sent.

Ved en COHb-konsentrasjon på over cirka 50 prosent tapes bevisstheten. Det kan opptre kramper, deretter lammes pusten og man dør. Den forgiftede kan være blek, men hudfargen er likevel lyserød på grunn av karboksyhemoglobinets kirsebærrøde farge.

Fysisk prestasjonsevne nedsettes allerede ved lave COHb-nivåer som ved røyking. De fleste som dør i forbindelse med brann, dør av karbonmonoksidforgiftning og ikke av brannskader.

Behandling

Frisk luft og eventuelt kunstig åndedrett er viktig førstehjelp. Den forgiftede må snarest mulig behandles med oksygen og tas hånd om av lege i sykehus. Hvis det er alvorlig forgiftning, er behandling under overtrykk (trykkammer) en fordel.

Karbonmonoksid skilles langsomt ut, cirka 15 prosent i timen, og rundt halvdelen er skilt ut etter cirka 4,5–5 timer i ro i frisk luft, men det går betydelig raskere (under 1,5–2 timer) med oksygentilførsel.

Komplikasjoner

Alvorlig forgiftning med langvarig bevisstløshet etterlater ofte varige hjerne- og eventuelt hjerteskader. Ved akutt alvorlig karbonmonoksidforgiftning med bevissthetstap kan det komme et tilbakefall etter et par dagers symptomfrihet, noe som er tegn på en komplikasjon som kan gi varig hjerneskade.

Langvarig innånding

Ved langvarig innånding av karbonmonoksid ved for eksempel lekkasjer fra uventilerte gassbrennere, propanmotorer eller ovner, kan det opptre uklare symptomer med blant annet hodepine, svekket hukommelse, tap av initiativ, og søvnløshet. Disse symptomene går over når man er borte fra gasskilden. Diagnosen kan være vanskelig dersom årsaken ikke påvises. I sjeldne tilfeller kan meget langvarig og lavgradig karbonmonoksidforgiftning muligens medføre en lett grad av varig nedsatt hjernefunksjon. Det vanlige er at symptomene går tilbake når eksponeringen er opphørt.

Det er viktig å være oppmerksom på muligheten for karbonmonoksidforgiftning hos personer som er utsatt for bileksos i lukkede rom (eksosforgiftning). Det er livsfarlig å sovne i en bil med motoren i gang, eller i et rom eller telt med en glødende grill, da begge deler kan føre til karbonmonoksidforgiftning uten at man merker det.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg