Loperamid er et legemiddel som brukes mot diaré. Det virker ved å hemme tarmens naturlige bevegelser. Legemidler med denne effekten kalles også «stoppende» midler. De vanligste handelsnavnene er Imodium og Loperamid.

Bruk

Loperamid reduserer mengden løs avføring, men påvirker ikke selve årsaken til diaréen. Loperamid kan være aktuelt ved kronisk diaré forårsaket av kronisk betennelse i tarmen, som for eksempel ved ulcerøs kolitt, Crohns sykdom eller irritabel tarm. Akutt diaré er ofte forårsaket av selvbegrensende infeksjoner eller bakterietoksiner, og behandlingen er i hovedsak væskeinntak, ikke stoppende midler.

Loperamid er reseptfritt og finnes som mikstur, kapsler og tabletter.

Virkemåte

Loperamid er et syntetisk opioid som hemmer tarmens naturlige bevegelser (peristaltikk). Dette øker tiden tarmpassasjen tar og gir dermed bedre tid til absorpsjon av væske og salter. Legemiddelet påvirker ikke sentralnervesystemet og gir ingen smertestillende effekt, slik mange andre opioider gjør. Opioider har til felles at de er forstoppende, og loperamid som legemiddel utnytter denne effekten.

Bivirkninger

De vanligste bivirkningene er forstoppelse, økt produksjon av tarmgass, hodepine og kvalme.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg