Poliovirus er et RNA-virus som forårsaker poliomyelitt. Poliovirus tilhører slekten enterovirus i familien Picornaviridae.

Faktaboks

Uttale
pˈoliovirus
Etymologi
av gresk polios, ‘grå’, og virus

Forløpet av en poliovirusinfeksjon er vanligvis uten kliniske tegn; bare en liten andel av de smittede utvikler et alvorlig forløp av poliomyelitt.

Struktur

Som medlem av enterovirusene tilhører polioviruset picornavirusene. Navnet henspiller på at det er et lite (piko) RNA-virus, ergo pico-rna-virus.

De er ikke-innkapslede RNA-virus med en omtrentlig størrelse på 25 nm. Formen på virusene er ikosaedrisk. Virusene modnes i cytoplasmaet.

Typer

Det er tre kjente serotyper av poliovirus:

  • type 1 («Brunhilde») forårsaker alvorlige sykdommer
  • type 2 («Lansing») forårsaker ganske milde sykdommer
  • type 3 («Leon») forårsaker også alvorlige sykdommer; denne er sjelden

I tillegg finnes det såkalte sirkulerende vaksineavledede poliovirus (forkortet cVDPV). Dette er poliovirus avledet fra det svekkede viruset som finnes i den levende poliovaksinen som gis gjennom munnen. De kan forårsake vaksineassosiert polymyelitt hos uvaksinerte individer.

Epidemiologi

WHO erklærte både WPV2 (2015) og WPV3 (2019) for utryddet. I 2022 sirkulerer WPV1 fortsatt i noen land. Land som rammes er for eksempel Afghanistan og Pakistan.

Sirkulerende vaksineavledede poliovirus er spesielt utbredt i Afrika. I tillegg er det påvist vaksineavledede poliovirus i kloakkprøver, blant annet i den amerikanske delstaten New York, i London og i Helsingfors. I september 2022 ble det erklært et katastrofevarsel i den amerikanske delstaten New York. I juli ble det diagnostisert poliomyelitt i USA for første gang på rundt 10 år. Det er mistanke om at det også ble utløst av vaksineavledede poliovirus.

Overføring

Polioviruset overføres fekalt-oralt. Viruset kommer inn i tarmen og formerer seg i tarmveggen og lymfeknutene ved inntak via munnen (utstryksinfeksjon, for eksempel gjennom forurenset drikkevann eller mat).

Hvis viruset kommer inn i blodet, kan også sentralnervesystemet påvirkes. Viruset påvirker de motoriske nervecellene i ryggmargen og i hjernebarken.

Viruset skilles ut i store mengder i avføringen, også av de smittede som selv ikke viser noen symptomer på sykdommen. Polio forekommer først og fremst i tempererte klima i den varme årstiden.

Klinikk

Omtrent 99 prosent av infeksjonene forblir asymptomatiske, bare én av hundre fører til en symptomatisk sykdom. Etter en inkubasjonsperiode på 1–3 uker oppstår uspesifikke generelle symptomer eller influensalignende symptomer som feber eller hodepine, etterfulgt av betennelse i halsen (faryngitt) og mandlene (tonsillitt).

Hvis sentralnervesystemet blir rammet, kommer dette til uttrykk som aseptisk meningitt (betennelse i hjernehinnene) eller poliomyelitt.

Diagnostikk

Viruset kan isoleres fra spytt, avføring, blod og cerebrospinalvæske. Poliovirus kan dyrkes i laboratoriet. En økning i nøytraliserende antistoffer kan bekrefte diagnosen.

Terapi

Det er ingen spesifikk behandling for polio. Bare symptomene behandles.

Forebyggende behandling

Det er så å si ikke mulig å beskytte seg mot inntak av viruset, da det forekommer overalt. Poliovirus kan overleve i drikkevann i månedsvis og er i tillegg svært små i størrelse. På grunn av størrelsen kan de ofte komme gjennom drikkevannsfiltre. Forebyggende behandling i form av vaksinasjon er desto viktigere. Det skilles mellom to typer:

  • Vaksinasjon i henhold til Sabin med levende, svekkede virus gitt gjennom munnen; denne vaksinen er mot alle de tre serotypene
  • Vaksinasjon i henhold til Salk med drepte virus som injiseres med sprøyte intramuskulært

To doser vaksine gis med 6 til 8 ukers mellomrom, og en tredje dose gis etter 12 måneder. En boostervaksinasjon anbefales etter 10 år.

Siden 1998 har bruk av poliovaksiner med drepte virus blitt anbefalt i Europa. Dette skyldes at det etter vaksinasjon med levende, svekkede virus er en risiko for at den vaksinerte vil skille ut aktivt poliovirus i avføringen, som setter ikke-vaksinerte personer som for eksempel bor i samme husholdning i faresonen. Imidlertid brukes poliovaksine med levende, svekkede virus fortsatt i noen land.

Siden det finnes flere typer virus, blir man bare beskyttet hvis man vaksineres mot alle tre virustypene. Kroppen danner spesifikke antistoffer mot hver serotype, og det er ingen kryssimmunitet.

Utryddelse av polio

En verdensomfattende organisasjon, Rotary International, startet i 1979 et program på Filippinene der 6 millioner barn ble vaksinert med den levende, svekkede virus. Den beskyttende effekten var meget god. Kunnskapen om dette bidro til at generalforsamlingen i Verdens helseorganisasjon (WHO) i 1988 vedtok en resolusjon der målsetningen var å utrydde polio. Det såkalte «global polio eradication initiative» var et samarbeidsprosjekt ledet av WHO der Rotary, myndigheter i mange land og internasjonale organisasjoner og institusjoner deltok. Senere ble Bill Gates og Melinda Gates inkludert som viktige partnere og bidragsytere.

Programmet har vært en suksess med kraftig reduksjon i antall tilfeller fra rundt 350 000 årlige tilfeller i 1988 til få tusen i år 2000. Noen få land gjensto fortsatt, Afghanistan, Egypt, India, Niger, Nigeria og Pakistan. I 2022 er polio bare endemisk i Afghanistan og Pakistan.

Så lenge den levende vaksinen benyttes, vil det i sjeldne tilfeller oppstå vaksinerelatert polio. Det vil derfor enda ta lang tid til polio er helt utryddet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg