Svelg.

Svelg. Lengdesnitt gjennom svelget (pharynx) som viser organene omkring svelgåpningen (isthmus faucium).

Av /KF-arkiv ※.

Faryngitt er en betennelse i slimhinnen i svelget. Svelgslimhinnen er en del av de øvre luftveiene som særlig er utsatt for betennelser forårsaket av virus og bakterier i luften vi puster inn, såkalt dråpesmitte. Dette forårsakes av virus eller bakterier som befinner seg i mikroskopiske vanndråper og holder seg svevende i luften. De stammer fra andre mennesker med infeksjon i luftveiene.

Faktaboks

Uttale
faryngˈitt
Etymologi
av gresk farynks, 'svelg', og -itis, 'betennelse'
Også kjent som
halskatarr, svelgkatarr

Svelget er rikelig utstyrt med mekanismer som beskytter kroppen mot de inntrengende mikrobene. Spesielt er det rikelig med lymfevev (gane-, svelg- og tungemandler) i svelget, som er en viktig del av det immunologiske infeksjonsforsvaret.

Betennelse i svelgslimhinnen kan ofte være vanskelig å skille fra tonsillitt (halsesyke).

Man skiller gjerne mellom akutt og kronisk faryngitt.

Akutt faryngitt

Akutt faryngitt er som regel forårsaket av en virusinfeksjon. I Norge har de fleste faryngitt 2–3 ganger i løpet av vinterhalvåret.

Symptomer

Vanlige symptomer er moderat sårhet i halsen. Sårheten er verst om morgenen, men den bedrer seg noe utover dagen og lindres dersom man får noe varmt å drikke. Hoste forekommer, og samtidig er det som regel også betennelse i neseslimhinnen med tetthet og snue.

Behandling

Sykdommen varer sjelden mer enn 5–7 dager og trenger ingen spesiell behandling utover ro, eventuelt sengeleie dersom det er noe feber. Man kan om nødvendig bruke acetylsalisylsyre eller paracetamol. Dersom nesetettheten er sjenerende, kan man få slimhinneavsvellende nesedråper. Ved ukomplisert faryngitt er det ikke nødvendig å søke lege.

Komplikasjoner

Akutt faryngitt kan kompliseres med bihulebetennelse og lungebetennelse. Ved influensa og enkelte former for hjernehinnebetennelse er ofte faryngitt det første tegnet. Senere tilkommer andre symptomer ved disse sykdommene. Ved influensa får man ofte høy feber og muskelsmerter, mens hjernehinnebetennelse kjennetegnes av hodepine og nakkestivhet.

Kronisk faryngitt

Ved kronisk faryngitt har man som regel langvarige perioder med sår hals, særlig uttalt om morgenen, og lett forstørrede og ømme lymfeknuter under begge sider av underkjeven.

Årsaker

Årsakene til kronisk faryngitt kan være mange. Ved kronisk bihulebetennelse eller ved kronisk bronkitt vil slimhinnen i svelget stadig infiseres av materiale som renner ned fra nesen eller hostes opp fra bronkiene. Ved hull i tennene (karies) kan infeksiøst materiale fra munnhulen også infisere svelgslimhinnen.

Røyking, bruk av alkohol i konsentrert form, inhalering av skadelige damper, for eksempel i forbindelse med yrke, kan irritere svelgslimhinnen og gi kronisk faryngitt. Også defekt infeksjonsforsvar, som kan skyldes immunologiske sykdommer, anemi, jernmangel og diabetes, kan gi kronisk faryngitt.

Behandlingen

Behandlingen må rettes mot en av de nevnte årsakene. Ved symptomer på kronisk faryngitt er det viktig å søke lege, da de samme symptomene også kan forekomme ved andre alvorlige sykdommer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg