Faryngitt er en betennelse i svelgslimhinnen. Svelgslimhinnen er en del av de øvre luftveiene som særlig er utsatt for betennelser forårsaket av virus og bakterier i innåndingsluften, såkalt dråpeinfeksjon. Dette forårsakes av virus eller bakterier som befinner seg i mikroskopiske vanndråper og holder seg svevende i luften. De stammer fra mennesker med infeksjon i luftveiene.

Svelget er rikelig utstyrt med mekanismer som har til oppgave å beskytte organismen mot de inntrengende mikrobene. Spesielt er svelget rikelig forsynt med lymfevev (gane-, svelg- og tungemandler), som er en viktig del av det immunologiske infeksjonsforsvaret.

Man skiller gjerne mellom akutt og kronisk faryngitt.

Akutt faryngitt er som regel forårsaket av en virusinfeksjon. Vanlige symptomer er moderat sårhet i halsen, verst om morgenen, men den bedrer seg noe utover dagen og lindres dersom man får noe varmt å drikke. Hoste forekommer, og samtidig er det som regel også betennelse i neseslimhinnen med tetthet og snue.

Sykdommen varer sjelden mer enn 5–7 dager og trenger ingen spesiell behandling utover ro, eventuelt sengeleie dersom det er noe feber. Man kan om nødvendig bruke acetylsalisylsyre eller paracetamol. Dersom nesetettheten er sjenerende, kan man få slimhinneavsvellende nesedråper. I Norge har de fleste mennesker faryngitt 2–3 ganger i løpet av vinterhalvåret. Ved ukomplisert faryngitt er det ikke nødvendig å søke lege.

Akutt faryngitt kan kompliseres med bihulebetennelse og lungebetennelse. Ved influensa og enkelte former for hjernehinnebetennelse (meningitt) er ofte faryngitt det første symptom. Senere tilkommer andre symptomer ved disse sykdommene, symptomer som høy feber og sterk lemsterhet i kroppen ved influensa, og hodepine og nakkestivhet ved meningitt.

Symptomene ved kronisk faryngitt er som regel langvarige perioder med sår hals, særlig uttalt om morgenen, lett forstørrede og ømme lymfeknuter under begge sider av underkjeven.

Årsakene til kronisk faryngitt kan være mange. Ved kronisk bihulebetennelse (sinusitt) eller ved kronisk bronkitt vil slimhinnen i svelget stadig infiseres av materiale som renner ned fra nesen eller hostes opp fra de nedre luftveier. Ved tannråte kan infeksiøst materiale fra munnhulen stadig infisere svelgslimhinnen. Tobakksrøyking, bruk av alkohol i konsentrert form, inhalering av skadelige damper, for eksempel i forbindelse med yrke, kan irritere svelgslimhinnen og gi kronisk faryngitt. Også defekt infeksjonsforsvar, som kan skyldes immunologiske sykdommer, anemi, jernmangel og diabetes, kan gi kronisk faryngitt.

Behandlingen må rettes mot en av de nevnte årsaker. Ved symptomer på kronisk faryngitt er det viktig å søke lege, da de samme symptomer også kan forekomme ved andre alvorlige sykdommer.

Betennelse i svelgslimhinnen kan ofte være vanskelig å skille fra tonsillitt (halsesyke).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.