prostatitt

Normal prostata, prostatitt og prostatahyperplasi.

Av .

Artikkelstart

Prostatitt er en betennelse i prostata. Prostatitt er en ikke uvanlig lidelse hos yngre og middelaldrende menn. Man skiller mellom akutt og kronisk prostatabetennelse.

Faktaboks

Uttale
prostatˈitt

Akutt prostatitt

Akutt prostatitt er i dag en sjelden tilstand. Tidligere var akutt prostatitt en ikke uvanlig komplikasjon ved gonoré. Undersøkelser, slik som cystoskopi, kan kompliseres med akutt urinveisinfeksjon, til dels med feber, men det er ekstremt sjelden at en slik infeksjon i dag utvikler seg til akutt prostatitt.

Symptomene ved akutt prostatitt er relativt uttalte. Pasienten vil ha høy feber med påvirket allmenntilstand.

Antibiotikabehandling vil kurere infeksjonen i løpet av kort tid.

Kronisk prostatitt

Kronisk prostatitt er en langt vanligere tilstand, men en diagnose som er vanskelig å stille med sikkerhet. Det kan være en følgetilstand etter en akutt prostatitt og etter en infeksjon i de nedre urinveiene. Andre ganger kan man ikke få frem at pasienten har hatt noen urinveisinfeksjon.

Tilstanden er karakterisert ved svie, smerter og ubehag i underlivsregionen. Det kan være smerter over blæren, i penis og langs urinrøret. Typisk er det at pasienten har ubehag i perineum, som vil si området mellom pungen og endetarmen. Det er også karakteristisk at smertene stråler ut til lårenes innside og mot endetarmen.

De fleste pasienter blir bedre etter antibiotikabehandling. Av og til kan det være nødvendig med en lengre kur, eventuelt 2–3 måneder. Ofte kan plagene gå over av seg selv uten spesiell behandling.

Tilstanden vil også kunne komme tilbake, og antibiotika kan da ha mindre effekt. Når tilstanden har vart i lengre tid, vil de fleste pasienter bli engstelige og nervøse, men tilstanden verken disponerer for kreftsykdom eller reduserer evnen til å få barn. Kjønnslivet kan og bør fungere normalt, selv om tilstanden hos enkelte kan gi ubehag ved seksuell aktivitet. Symptomene forverres ofte hvis man fryser i underlivet, og det er derfor viktig at man kler seg godt i kaldt vær og blåst.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg