Semaglutid er et legemiddel av typen GLP-1-analog. Det brukes i hovedsak i behandling av diabetes type 2, men brukes også i behandling av fedme og overvekt. Det reduserer blodsukker, øker metthetsfølelse og reduserer sultfølelse.

Virkning

Semaglutid virker ved å binde seg til GLP-1-reseptorer i bukspyttkjertelen og i hjernen. I bukspyttkjertelen stimulerer semaglutid frigjøringen av insulin, mens det reduserer frigjøring av glukagon. Insulin stimulerer ulike celler i kroppen til å ta opp sukker fra blodet. Glukagon øker blodsukkeret. Semaglutid vil med andre ord gi lavere blodsukker.

I hjernen bidrar semaglutid til metthetsfølelse og redusert sultfølelse, slik at det blir lettere å spise mindre. Dette medvirker til at semaglutid brukes både ved diabetes type 2 og ved behandling av fedme og overvekt.

Preparater

Semaglutid finne i forskjellig styrke med forskjellig handelsnavn og bruksområde. Semaglutid gis som sprøyter i underhuden (subkutan injeksjon).

Handelsnavn Dosering Medisinsk grunn Betaling
Ozempic 0,25 til maks 2 mg injeksjon/uke diabetes type 2 Fås på blåresept
Wegovy 2,5 mg injeksjon/uke overvekt og fedme Betales selv av brukeren

Bruk

Diabetes type 2

I norske retningslinjer for behandling av diabetes type 2 er semaglutid er et andrevalgspreparat. Det er metformin som er førstevalg blant legemidlene. Nyere internasjonale retningslinjer foreslår likevel å starte med en GLP-1-analog eller en SGLT2-hemmer hos alle pasienter med hjerte- og karsykdom som trenger blodsukkersenkende behandling uavhengig av om pasienten bruker metformin fra før.

Vektreduksjon

Semaglutid selges under handelsnavnet Wegovy til behandling av overvekt og fedme hos pasienter med kroppsmasseindeks (BMI) over 30. Det brukes også hos dem med BMI over 27 og som i tillegg har minst én vektrelatert tilleggstilstand, for eksempel diabetes, høyt blodtrykk, forhøyet kolesterol, søvnapné og/eller hjerte-karsykdom. Semaglutid 2,4 mg/uke i kombinasjon med diett og fysisk aktivitet kan gi en vektreduksjon på 10 til 15 prosent på litt over ett år. En slik vektreduksjon kan også gi betydelig forbedring av sykdom hos pasienter med diabetes og/eller hjerte-karsykdom.

I 2023 var Ozempic og Wegovy blant de mest omsatte legemidlene i Norge. Økningen i salget tilskrives bruken som vektreduserende legemiddel.

Bivirkninger

De vanligste bivirkningene av semaglutid er mage- og tarmplager som kvalme, oppkast og diaré. Dette kan medføre væskemangel (dehydrering), og i sjeldne tilfeller forverring av nyrefunksjonen. Pasienter bør sørge for godt nok væskeinntak for å unngå dehydrering. Lavt blodsukker (hypoglykemi) kan oppstå hos pasienter med diabetes type 2.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg