Staphylococcal scalded skin syndrome, gruppe kliniske tilstander som har det til felles at overhuden løsner på grunn av infeksjon med gule stafylokokker (Staphylococcus aureus), vanligvis faggruppe II, type 3A, 3C, 55 (se fagtyping), som produserer epidermolytisk toksin A og B. Tilstanden kan være lokalisert, og arter seg da som brennkopper med blemmedannelser, men kan affisere store hudområder, opptil hele kroppsoverflaten

Ritters sykdom (tidl. pemphigus neonatorum) er en generalisert form av SSSS som sees hos små barn, spesielt nyfødte, og som gir helt overflatisk avløsning av huden over store områder. Huden blir rød, men ikke væskende. Navn etter legen G. Ritter von Rittershain (1820–83), som beskrev sykdommen i 1878.Stafylokokkinfeksjonen, som er årsaken til reaksjonen, kan sitte i ører eller øvre luftveier. Sykdommen er over på noen dager med antibiotikabehandling.

Differensialdiagnosen mot toksisk epidermal nekrolyse (TEN) kan være vanskelig, men er viktig da TEN er en alvorlig sykdom med høy dødelighet, og krever intensiv behandling fra tidlig i forløpet.

Foreslå endring

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.