Staphylococcal scalded skin syndrome, forkortes SSSS, er en gruppe kliniske tilstander som har det til felles at overhuden løsner på grunn av infeksjon med gule stafylokokker (Staphylococcus aureus). Vanligvis er det fagtype II, type 3A, 3C, 55, som produserer epidermolytisk toksin A og B. Tilstanden kan være lokalisert, og arter seg da som brennkopper med blemmedannelser, men kan affisere store hudområder, opptil hele kroppsoverflaten.

Ritters sykdom, som tidligere het pemphigus neonatorum, er en generalisert form av SSSS som sees hos små barn, spesielt nyfødte, og som gir helt overflatisk avløsning av huden over store områder. Huden blir rød, men ikke væskende.

 Stafylokokkinfeksjonen, som er årsaken til reaksjonen kan sitte i ører eller øvre luftveier. Sykdommen er over på noen dager med antibiotikabehandling.

Differensialdiagnosen mot toksisk epidermal nekrolyse (TEN) kan være vanskelig, men er viktig da TEN er en alvorlig sykdom med høy dødelighet, og krever intensiv behandling fra tidlig i forløpet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.