SSSS
Overfladisk avløsning av overhuden som skyldes toksiner produsert av stafylokokker. Infeksjoner ikke i huden, men et eller annet sted i kroppen, for eksempel i et øre.
SSSS
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Stahpylococcal scalded skin syndrome (SSSS) er en variant i en gruppe sykdommer hvor overhuden løsner på grunn av infeksjon med gule stafylokokker (Staphylococcus aureus). Tilstanden er sjelden.

Faktaboks

Også kjent som
forkortes SSSS, synonymer: pemfigus neonatorum, Ritters sykdom

Årsaken er at gule stafylokokker lager et giftstoff (toksin) som får overhudscellene til å løsne fra hverandre. Sykdommen starter med påvirket allmenntilstand og feber, før huden skaller av. Hele huden rammes, men ikke slimhinnene.

Tilstanden diagnostiseres ved påvisning av stafylokokkinfeksjon, sykehistorie, legeundersøkelse og typiske kjennetegn ved mikroskopiundersøkelse av huden.

Behandlingen er antibiotika og å sikre at væske- og saltbalansen ikke blir forstyrret.

Forekomst

SSSS er en sjelden tilstand som opptrer hyppigst hos spedbarn og små barn. Sporadiske tilfeller kan også sees hos personer med svekket immunforsvar eller nedsatt nyrefunksjon.

Årsak

Hudforandringene skyldes et giftstoff (toksin) som produseres av noen fagtyper av stafylokokker og som kommer over i sirkulasjonen. Vanligvis er det bakterier av fagtype II, type 3A, 3C og 55 som produserer epidermolytisk toksin A og B.

Toksinene binder seg til proteinet desmoglein 1. Funksjonen til desmoglein 1 er at det fester overhudscellene til hverandre. Desmoglein 1 finnes ikke i slimhinnene, som derfor ikke rammes ved denne tilstanden.

Stafylokokkinfeksjonen som er årsaken til reaksjonen er lokalisert for eksempel i et øre, i et øye eller i de øvre luftveiene. SSSS er derfor ikke en hudinfeksjon, men en toksisk reaksjon på en infeksjon lokalisert et annet sted.

Symptomer

Sykdommen starter ofte med sykdomsfølelse og feber. Deretter kommer hudforandringene med rød og smertefull hud. Etter hvert vises tegn til avløsning av huden og væskeansamling under huden (bulla). Sykdommen rammer hele hudoverflaten. Huden kan lett skyves av med en finger, såkalt Nikolskys tegn.

Diagnose

I tillegg til hudforandringene vil påvisning av en stafylokokkinfeksjon, gjerne i ører, øye eller øvre luftveier tale for SSSS. Histologisk undersøkelse av huden vil vise overhudsceller som har sluppet taket i hverandre. Toksinene kan påvises i huden ved hjelp av immunhistokjemiske teknikker.

Hudforandringene ved SSSS er sterile, altså frie for bakterier, men åpne hudområder er utsatte for sekundære infeksjoner. I motsetning til ved autoimmune blemmesykdommer, vil det ved SSSS ikke finnes autoantistoffer mot huden i huden eller i sirkulasjonen.

Lignende diagnoser

Det kan være vanskelig å skille SSSS fra toksisk epidermal nekrolyse (TEN). Ved TEN er imidlertid også slimhinnene vanligvis rammet – i motsetning til ved SSSS.

Epidermolysis bullosa er en annen aktuell diagnose ved hudavløsning hos små barn. Ved denne tilstanden er allmenntilstanden ikke påvirket, hudforandringene er avgrenset (lokaliserte) og den er arvelig, slik at familiehistorien kan bidra i diagnostikken.

Behandling

Hudavløsning over større deler av kroppen kan medføre alvorlige forstyrrelser i væske- og saltbalansen og krever rask diagnose og behandling. Ved SSSS er påvisning av den aktuelle stafylokokkinfeksjonen og behandling av denne med antibiotika avgjørende for rask helbredelse.

Huden normaliseres gjerne i løpet av én til to uker etter at infeksjonen er behandlet (sanert). Tilstanden etterlater ikke varige forandringer av huden. Sårbehandling og korreksjon av forstyrrelser i væske- og saltbalansen kan være nødvendig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg