staphylococcal scalded skin syndrome

Artikkelstart

Staphylococcal scalded skin syndrome, forkortes SSSS, er en gruppe kliniske tilstander som har det til felles at overhuden løsner på grunn av infeksjon med gule stafylokokker (Staphylococcus aureus). Vanligvis er det fagtype II, type 3A, 3C, 55, som produserer epidermolytisk toksin A og B. Tilstanden kan være lokalisert, og arter seg da som brennkopper med blemmedannelser, men kan affisere store hudområder, opptil hele kroppsoverflaten.

Faktaboks

Etymologi
engelsk
Også kjent som
fork. SSSS

Ritters sykdom

Ritters sykdom, som tidligere het pemphigus neonatorum, er en generalisert form av SSSS som sees hos små barn, spesielt nyfødte, og som gir helt overflatisk avløsning av huden over store områder. Huden blir rød, men ikke væskende.

Stafylokokkinfeksjonen, som er årsaken til reaksjonen kan sitte i ører eller øvre luftveier. Sykdommen er over på noen dager med antibiotikabehandling.

Differensialdiagnosen mot toksisk epidermal nekrolyse (TEN) kan være vanskelig, men er viktig da TEN er en alvorlig sykdom med høy dødelighet, og krever intensiv behandling fra tidlig i forløpet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg