Vena cava superior-syndrom er fullstendig eller delvis avklemming av vena cava superior, den store venen som leder blodet fra hodet og øvre del av kroppen tilbake til hjertet.

Årsaker

Kreft er den vanligste årsaken til vena cava superior-syndrom, og da vanligvis lungekreft og lymfom. Kreftsvulsten eller forstørrede lymfeknuter i lungene eller mediastinum (området mellom lungene) vil da klemme av blodstrømmen. Noen ganger vokser kreftsvulsten inn i venen og stenger av blodstrømmen.

Venen kan også blokkeres av en blodpropp i venen, og da er et venekateter den vanligste utløsende årsaken. Eksempler på kateter som kan være plassert i vena cava superior er kateter for dialyse ved nyresvikt, andre typer sentralvenøst kateter og pacemaker.

Når blodstrømmen gjennom vena cava superior begrenses, vil blodet stuves bakover. Dette resulterer i struttende blodårerhalsen, hevelse på halsen (Stokes' krave) og i ansiktet, og synlige venetegninger på brystkassen og armene. Det er heller ikke uvanlig med brystsmerter. Pustevansker og heshet kan oppstå på grunn av hevelse i strupehodet.

Diagnosen stilles på bakgrunn av de karakteristiske symptomene og tegnene og funnene og bildediagnostikk (CT angiografi) for å avklare årsaken.

Behandling

Behandling avgjøres av grad av symptomer og årsak.

Ved kreft kan det være aktuelt med strålebehandling og/eller cellegift, eller man kan åpne opp venen med en stent. Det er også mulig å gi glukokortikoider for å redusere hevelse og lindre symptomer. Valg av behandling vil være avhengig av type kreft og hvordan man forventer at krefttypen responderer på de enkelte behandlingsalternativene.

Dersom blodpropp er årsaken til vena cava superior-syndrom, er det vanlig å behandle dette med legemidler som reduserer blodets evne til å levre seg (antikoagulasjonsbehandling). Blodproppen kan løses opp ved hjelp av såkalt fibrinolytisk behandling og noen ganger vil det være aktuelt å åpne opp venen med en stent. Er blodproppen forårsaket av et venekateter, må kateteret noen ganger fjernes.

Prognosen ved vena cava superior syndrom er avhengig av årsaken og er dårlig ved lungekreft, bedre ved lymfom og best ved andre årsaker enn kreft.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg