Tidligere gjennomgått Epstein-Barr-virus-infeksjon ligger til grunn for nesten alle tilfeller av den endemiske formen, de fleste av den immunsvikt-medierte formen, og for rundt halvparten av den sporadiske formen.
Epstein-Barr-virus infiserer B-cellene. Arvematerialet til viruset påvirker lymfocyttene slik at de vil kunne utvikle seg til kreftceller. Et normalt immunsystem, særlig en intakt T-celle-funksjon, beskytter mot en slik utvikling.
For den endemiske varianten er det malariainfeksjon som påvirker immunforsvaret på en måte som gjør at kreftutvikling i Epstein-Barr-virus-infiserte B-celler kan oppstå.
HIV-infeksjon ligger ofte til grunn for den immunsvikt-medierte formen. Her vil redusert T-celle funksjon føre til at de Epstein-Barr-virus-infiserte B-cellene kommer ut av kontroll slik at lymfekreft oppstår.
Ved Burkitts lymfom foreligger det translokasjon av MYC-genet på kromosom 8 til immunglobulin-genene på enten kromosom 14 (85 prosent av tilfellene), 22 eller 2. MYC-genet (posisjon 8q24) koder for MYC-proteinet, som er en transkripsjonsfaktor som gir signal til cellen om å dele seg. På kromosom 14 ligger genet for tung immunglobulinkjede, og på kromosom 22 og 2 genene for lette immunglobulinkjeder (henholdsvis kappa- og lambdakjeder). Dette er aktive gener fordi de gir opphav til antistoffer og B-cellereseptor, som begge er helt sentrale for at B-cellene skal fungere. Resultatet av translokasjonene blir at MYC blir påskrudd, som igjen gir signal til cellen om å dele seg. Dermed kan lymfekreften oppstå.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.