Stevens-Johnson syndrom er en sjelden, alvorlig, akutt tilstand med utbredte utslett, sår og blemmedannelser i minst to slimhinneområder, for eksempel munn og øyne, feber og nedsatt allmenntilstand. Overgangen til toksisk epidermal nekrolyse (TEN) kan være vanskelig å definere. Tilstanden omtales vanligvis som Stevens-Johnsons syndrom (SJS) dersom under 10 prosent av hudoverflaten er affisert, og betegnes TEN dersom over 30 prosent av hudoverflaten er affisert. Dersom 10 til 30 prosent av hudoverflaten er affisert, betegnes tilstanden SJS-TEN-overlapping.

Tilstanden utløses oftest av medikamenter. De medikamenter som hyppigst er implisert, er NSAIDs (ikke-steroide antiinflammatoriske midler), sulfonamider, antiepileptika og antibiotika. I mange tilfeller har det vært en infeksjonssykdom før utbruddet. I en del tilfeller er det ingen kjent utløsende årsak. Mekanismene for hvordan medikamenter forårsaker skade i hud og slimhinner ved Stevens-Johnson syndrom, er ikke kjent.

Toksisk epidermal nekrolyse DermNet New Zealand. CC BY-NC-ND 3.0 NZ

Sykdommen begynner akutt, i ca. 50 prosent av tilfellene med ukarakteristiske symptomer som feber, brekninger, diaré, hoste og leddplager. Utslettet består av røde flekker. Sentralt i flekkene vil huden ha tendens til å løsne fra underlaget, noe som fører til dannelse av en blemme. I slimhinnene er det smertefulle overflatiske sår, oftest i munnen, i nesten alle tilfeller på leppene, og i mange tilfeller i øyne eller i genitalslimhinner. Affeksjon av slimhinner i luftveier eller tarmsystemet kan gi symptomer fra disse organene.

Stevens-Johnsons syndrom er en alvorlig tilstand som krever sykehusinnleggelse, ofte i en intensivavdeling. Et mistenkt medikament må seponeres. Overvåkning og korreksjon av forstyrrelser i væske- og elektrolyttbalansen er sentralt i behandlingen. Det er vanlig å bruke prednisolon for å dempe immunapparatet, men det er uenighet om nytten av dette. Det er en del rapporter på tilsynelatende god effekt av behandling med intravenøs tilførsel av immunoglobulin (IVIG), men kontrollerte studier foreligger ikke. Behandlingen retter seg ellers mot de aktuelle symptomer. Sårdannelser og åpne hudområder må beskyttes mot infeksjon.

Dødeligheten er anslått opp mot 30 prosent. Et ukomplisert forløp varer i fire til seks uker. Ved uttalte sårdannelser, spesielt i slimhinner, kan det oppstå problematiske arrdannelser, som kan gi synsforstyrrelser.

Navn etter de amerikanske barnelegene Albert Mason Stevens (1884–1945) og Frank Chambliss Johnson (1894–1934).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.