Folsyreantagonister er en type cellegift (cytostatika) med en kjemisk struktur som ligner folsyre. Folsyreantagonistene virker ved å dempe effekten av folsyre i kroppen.

Virkemåte

Folsyre kalles også vitamin B9, folat og folinsyre. Folsyre har en rekke viktige funksjoner i kroppen, spesielt ved celledeling. Celler er avhengige av folsyre når de skal dele seg, og celler som deler seg raskt er mer sårbare for folsyremangel enn celler som deler seg sakte. Derfor er særlig blodceller, både hvite og røde, avhengig av folsyre for å kunne dele seg normalt. Kreftceller deler seg ukontrollert og raskere enn friske celler, og er også svært avhengige av folsyre.

Bruksområder og effekter

Det finnes flere legemidler i denne gruppen. Det mest kjente er metotreksat. Metotreksat virker ved å hemme dannelsen av den mer aktive formen for folsyre som heter tetrahydrofolat.

Folsyreantagonistene kan brukes i behandling av en rekke kreftformer, som for eksempel leukemi, lymfom, visse typer sarkom, brystkreft og blærekreft.

Når folsyreantagonister gis i lavere, mindre hyppige doser, for eksempel én dag i uken, virker de betennelsesdempende og immundempende. De brukes derfor ved behandling av autoimmune sykdommer, blant annet leddgikt, systemisk lupus erythematosus, psoriasisgikt, polymyositt og Crohns sykdom.

Bivirkninger

Bivirkningene ved bruk av folsyreantagonister avhenger av hvor kraftig og langvarig behandlingen er. De vanligste bivirkningene er sår i munnen, redusert matlyst, hodepine, diaré og nedsatt immunforsvar med økende tendens til infeksjoner. Ved høye doser er det vanlig å miste håret. Legemidlene kan også gi skader på nyrene og leveren.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg