Alderdomssykdommer, sykdommer som ofte forekommer hos eldre mennesker, og som debuterer oftest hos gamle mennesker. Typisk er aldersdemens, Parkinsons sykdom og osteoporose, som fører til brudd, og hjerneslag. Disse fire sykdommene har det felles at de fører til betydelig funksjonssvikt og gjør det gamle individet avhengig av hjelp. Andre sykdommer som opptrer både hos gamle og middelaldrende mennesker, kan også tilordnes gruppen alderdomssykdommer dersom de fører til betydelig funksjonssvikt.

Det som avgjør om en sykdom hos et eldre inivid tilhører gruppen aldersdomssykdommer, er altså om sykdommen fører til funksjonell svikt. Slike tilstander kan være hjertesvikt, hjerteinfarkt, kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS), ulike infeksjonssykdommer og kreft. Den funksjonssvikten man ser hos gamle, syke mennesker er ikke alltid bare knyttet til det organet som er sykt. Dominoeffekter oppstår, dvs. at sykdom i ett organ kan føre til sykelige endringer og funksjonsnedsettelse i et annet organ og eventuelt også i et tredje. Dette kan bero på at mange ulike reguleringsmekanismer er svekket grunnet aldring, for eksempel regulering av blodtrykk, væskebalanse, saltbalanse, immunsystemet og stillingssansen. Virkningen av ulike legemidler kan endre seg og føre til bivirkninger som også blir en del av det totale sykdomsbildet. Fall, immobilitet, inkontinens, depresjon og forvirring kan ytterligere komplisere sykdomsbildet.

Forvirring eller delirium, som tilstanden også heter, er en spesiell tilstand som rammer mange gamle når de blir utsatt for alvorlig sykdom. Dette er en potensielt forbigående og akutt hjernesvikt som ikke må forveksles med aldersdemens. Pasienten blir desorientert, glemsk, ofte psykotisk og urolig med forstyrret døgnrytme. Tilstanden opptrer når kroppen blir akutt utsatt for endring på grunn av redusert blodtilførsel til hjernen, feber, forgiftninger, endret sammensetning av salter i blodet eller på grunn av legemidler som tapper hjernen for signalsubstansen acetylkolin. Denne tilstanden er svært viktig å oppdage fordi man må handle raskt for å opprette balanse i kroppen slik at varige hjerneskader unngås.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.