alderdomssykdommer

Alderdomssykdommer er sykdommer som ofte forekommer hos eldre mennesker, og som oftest debuterer hos gamle mennesker.

Typiske alderdomssykdommer er hjernesykdommer som fører til demens, Parkinsons sykdom, osteoporose og hjerneslag. Disse fire sykdomsgruppene har det til felles at de fører til betydelig funksjonssvikt og gjør at eldre mennesker blir avhengig av hjelp fra andre.

Andre sykdommer som kan opptre i alle aldersgrupper kan også regnes som alderdomssykdommer dersom de fører til funksjonssvikt. Slike tilstander kan være hjertesvikt, hjerteinfarkt, kronisk obstruktiv lungesykdom (kols), ulike infeksjonssykdommer og kreft. Den funksjonssvikten man ser hos gamle, syke mennesker er ikke alltid bare knyttet til det organet som er sykt. Dominoeffekter oppstår, som vil si at sykdom i ett organ kan føre til sykelige endringer og funksjonsnedsettelse i andre organer. Dette kan bero på at mange ulike reguleringsmekanismer er svekket grunnet aldring, for eksempel regulering av blodtrykk, væskebalanse, saltbalanse, immunsystemet og stillingssansen. Ulike legemidler kan føre til bivirkninger som også blir en del av det totale sykdomsbildet. Fall, immobilitet, inkontinens, depresjon og forvirring kan ytterligere komplisere sykdomsbildet.

Delirium

Forvirring eller delirium er en spesiell tilstand som rammer mange gamle når de blir utsatt for alvorlig sykdom. Dette er vanligvis en forbigående tilstand av akutt hjernesvikt som ikke må forveksles med demens. Pasienten blir desorientert, glemsk, ofte psykotisk med synshallusinasjoner og vrangforestillinger og urolig med forstyrret døgnrytme.

Tilstanden opptrer når kroppen blir akutt utsatt for endring på grunn av redusert blodtilførsel til hjernen (spesielt hjerneslag), brudd (spesielt lårhalsbrudd), feber, forgiftninger, endret sammensetning av salter i blodet eller på grunn av legemidler som tapper hjernen for signalsubstansen acetylkolin. Deliriumtilstanden er svært viktig å oppdage fordi man må handle raskt for å opprette balanse i kroppen slik at varige hjerneskader unngås.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg