alderdomssykdommer

Artikkelstart

Alderdomssykdommer er sykdommer som ofte forekommer hos eldre mennesker, og som debuterer oftest hos gamle mennesker. Det betyr at aldring er en medvirkende risikofaktor for at denne typen opptrer spesielt hyppig hos eldre og gamle mennesker.

Typiske alderdomssykdommer er hjernesykdommer som fører til demens, Parkinsons sykdom og osteoporose, som fører til brudd, og hjerneslag. Disse fire sykdomsgruppene har det til felles at de fører til betydelig funksjonssvikt og gjør at eldre mennesker blir avhengig av hjelp fra andre. Andre sykdommer som opptrer både hos gamle og middelaldrende mennesker, kan også tilordnes gruppen alderdomssykdommer dersom de fører til betydelig funksjonssvikt.

Det som avgjør om en sykdom hos et eldre individ tilhører gruppen alderdomssykdommer, er altså om sykdommen fører til funksjonell svikt. Slike tilstander kan være hjertesvikt, hjerteinfarkt, kronisk obstruktiv lungesykdom (kols), ulike infeksjonssykdommer og kreft. Den funksjonssvikten man ser hos gamle, syke mennesker er ikke alltid bare knyttet til det organet som er sykt. Dominoeffekter oppstår, som vil si at sykdom i ett organ kan føre til sykelige endringer og funksjonsnedsettelse i et annet organ og eventuelt også i et tredje. Dette kan bero på at mange ulike reguleringsmekanismer er svekket grunnet aldring, for eksempel regulering av blodtrykk, væskebalanse, saltbalanse, immunsystemet og stillingssansen. Ulike legemidler kan føre til bivirkninger som også blir en del av det totale sykdomsbildet. Fall, immobilitet, inkontinens, depresjon og forvirring kan ytterligere komplisere sykdomsbildet.

Forvirring eller delirium, som tilstanden også heter, er en spesiell tilstand som rammer mange gamle når de blir utsatt for alvorlig sykdom. Dette er vanligvis en forbigående tilstand av akutt hjernesvikt som ikke må forveksles med demens. Pasienten blir desorientert, glemsk, ofte psykotisk med synshallusinasjoner og vrangforestillinger og urolig med forstyrret døgnrytme.

Tilstanden opptrer når kroppen blir akutt utsatt for endring på grunn av redusert blodtilførsel til hjernen (spesielt hjerneslag), brudd (spesielt lårhalsbrudd), feber, forgiftninger, endret sammensetning av salter i blodet eller på grunn av legemidler som tapper hjernen for signalsubstansen acetylkolin. Deliriumtilstanden er svært viktig å oppdage fordi man må handle raskt for å opprette balanse i kroppen slik at varige hjerneskader unngås. Det er en akutt legeoppgave.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg