hjernemetastase

MR-bilde av hjerne som viser en hjernesvulst. Svulsten kan sees som det lysere området i det ellers mørkt grå hjernevevet.
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

En hjernemetastase er spredning, eller metastase, til hjernen fra en kreftsvulst som primært har oppstått i et annet organ. Hjernemetastser er ofte flertallige og vanligvis er det samtidig spredning også til andre organer. Spredning til hjernen sees hyppigst ved lungekreft, brystkreft, magetarmkreft, ondartet føflekkreft (malignt melanom) og ved enkelte leukemier. Som prinsipp kan de fleste typer kreft gi spredning til hjernen. Ved enkelte kreftformer som responderer godt på cellegiftbehandling kan hjernemetastaser være første tegn på et tilbakefall, fordi de fleste legemidler passerer dårlig inn i hjernevevet.

Symptomer og tegn

Symptomene er avhengige av hvor i hjernen svulsten er, størrelsen, antallet og veksthastighet. Hyppig forekommende symptomer og sykdomstegn er hodepine (ofte verst om morgenen), dobbeltsyn, kvalme, lammelser og epileptisk anfall.

Svulster i hjernen påvises med MR-undersøkelse eller CT.

Behandling

Behandlingen man velger avhenger av utbredelsen og lokaliseringen av hjernemetastasene. Kortikosteroider gir ofte god, men forbigående symptomlindring, fordi trykket i hjernen reduseres. Ved enkeltstående hjernemetastaser kan nevrokirurgisk fjerning gi god effekt og en sjelden gang varig helbredelse. Avhengig av type primærsvulst, kan det bli aktuelt med total eller begrenset hjernebestråling, eller visse typer cellegiftbehandling.

Prognose

Prognosen ved hjernemetastaser er alvorlig, men ved enkelte kreftformer som for eksempel testikkelkreft, kan det oppnås helbredelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg