undervekt

Undervekt, tilstand med for små energilagre i form av fettvev. I alvorlige tilfeller er det også redusert muskelmasse. Vekttilstanden kan også vurderes ved utregning av relativ kroppsvekt (kroppsmasseindeks, BMI (eng. body mass index)). Den defineres som en brøk der teller er vekt i kg og nevner er høyden angitt i meter i 2. potens (kg/m2). Personer med normal vekt har ifølge Folkehelseinstituttet en BMI mellom 18,5 og 24,9. Personer med alvorlig undervekt har en BMI på 17,5 eller mindre.

ÅRSAKER

Spiseforstyrrelser

Spiseforstyrrelser er en vanlig årsak til undervekt, spesielt hos unge kvinner, i form av anorexia nervosa, men de forekommer også stadig hyppigere hos barn og hos personer på 40 år eller mer, av begge kjønn. Dødeligheten av anorexia nervosa hos unge kvinner er mer enn 12 ganger så høy som den generelle dødelighet i samme aldersgruppe. Det utvikles en sterk aversjon mot mat, og pasienten har angst for å legge på seg. Menstruasjonen blir borte, blodtrykk og pulsfrekvens er ofte redusert, huden blir tørr. Ikke sjelden er tilstanden også preget av at pasientene selv utløser brekninger etter måltider, og derfor skader tannemaljen. Noen pasienter i denne gruppen misbruker avføringsmidler med bl.a. redusert tarmperistaltikk som resultat. Man kjenner ikke sikkert hva som ligger bak anorexia nervosa, men regner med at det er flere årsaksfaktorer: genetiske, nevrokjemiske, psykologiske og sosiokulturelle. Om lag halvparten blir fullstendig friske etter adekvat behandling, som vanligvis inkluderer en aller annen form for psykodynamisk terapi.

Underliggende sykdommer

Det er viktig å være klar over at undervekt også kan være et tegn på underliggende sykdommer, som f.eks. tuberkulose og aids. Ved flere former for kreft kommer pasientene inn i en katabolsk fase. Det vil si at de forbrenner eget vev, inkludert muskler. Samtidig har de nedsatt matlyst. Intravenøs ernæring kan bli aktuelt før annen behandling settes i gang. Ved hypertyreose vil vektreduksjon ofte, men ikke alltid, være et tegn. Opphold i store høyder (over 5000 m) fører regelmessig til vekttap. Årsaken kan bl.a. være at enzymer i respirasjonskjeden påvirkes av lavt oksygentrykk og av den respiratoriske alkalose som man utvikler i slike høyder.

Mangelfull ernæring

Sett i globalt perspektiv er mangelfull ernæring den viktigste årsaken til undervekt. Selv i de tilfeller der kostholdet kan være tilstrekkelig med hensyn til kalorier, kan det være helseskadelig på grunn av mangel på vitaminer (særlig vitamin A), jern, selen, jod og proteiner. Proteinundernæring (kwashiorkor) rammer mange barn når de avvennes fra morsmelk. Tilstanden preges av vannansamlinger i kroppen, bl.a. i form av trommemave (ascites). Årsaken er reduksjon av plasmaproteiner, med forandring i den kolloid-osmotiske balanse over kapillarveggen (se Starlingbalansen). Kombinert kalori- og proteinmangel kan gi en tilstand av ekstrem avmagring (marasme), med tap av muskelmasse og underhudsfett og med forstyrrelser i elektrolyttfordelingen (se elektrolytt) i kroppen. En annen kostholdskomponent som ofte mangler, er rent drikkevann.

Se også energi, kosthold og ernæring.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg