Vitamin- og mineralterapi er bruk av vitaminer og mineraler i behandlingsøyemed. Vitaminer og mineraler brukes for å korrigere mangeltilstander, for eksempel jerntilskudd ved anemi.

Et beslektet begrep er ortomolekylær terapi. I denne terapien brukes vitaminer og mineraler, samt kosttilskudd i større doser for å behandle sykdom og plager. Ortomolekylær terapi ble introdusert av den amerikanske kjemikeren Linus Pauling (1901–1994). Ordet stammer fra det greske orto, som betyr 'riktig' eller 'korrekt', og med ortomolekylær menes de riktige molekylene i riktige mengder.

Ernæringsfysiologi

Kostholdsforskere skiller mellom anbefalt inntak og maksimalt inntak av vitaminer og mineraler.

Anbefalt inntak

Norske anbefalinger tar utgangspunkt i dagens kosthold og ernæringssituasjonen i de nordiske landene. Anbefalingen tar sikte på å tilfredsstille grunnleggende behov for næringsstoffer (herunder også vitaminer og mineraler), gi forutsetninger for god helse og redusere risikoen for kostholdsrelaterte sykdommer.

Anbefalingene gjelder først og fremst for friske mennesker. Ved sykdom og for grupper med spesielle behov må anbefalingene tilpasses situasjonen.

Maksimalt inntak

Maksimalt inntak er det inntaket som eventuelt kan føre til skader eller forgiftninger. Bestemmelsen av disse nivåene er dels gjort ved ekstrapolering fra dyrestudier, kontrollerte forsøk med friske personer og dels ut fra rapporterte forgiftninger.

Det er få rapporterte bivirkninger tatt i betraktning det store salget av kosttilskudd, men sannsynligvis er det en del underrapportering. Mange vitaminer skilles ut i urinen ved høye doser, mens de fettløselige vitaminene som A- og D-vitamin lagres i kroppen.

Statens helsetilsyn har satt maksimumsgrenser for innhold av vitaminer og mineraler i kosttilskudd for å hindre overdosering.

Alternativ medisin

Innenfor alternativ medisin har man i stor grad skilt mellom to inntaksnivåer som ligger mellom de to ovennevnte: optimalt og terapeutisk inntak.

Optimalt inntak

Optimalt inntak er det inntaket som forebygger sykdom og gir kroppen best evne til å møte hverdagens krav. Det er en stor skepsis innen alternativ medisin til den offisielle holdningen om at et vanlig norsk kosthold inneholder tilstrekkelige mengder vitaminer og mineraler. Grupper av befolkningen har sannsynligvis ikke et optimalt inntak av næringsstoffer. Mange greier ikke engang å innta nok vitaminer og mineraler til å oppfylle anbefalt inntak. Dette gjelder særlig eldre og syke. Undersøkelser av eldre tyder på at inntaket er marginalt av en rekke næringsstoffer, deriblant C- og D-vitamin.

Terapeutisk inntak

Terapeutisk inntak er den mengden der vitaminer, mineraler og andre kostfaktorer kan brukes til behandling av sykdom. Dette kan for noen næringsstoffer ligge like over de daglige anbefalingene, men for andre kan det dreie seg om opptil 100 ganger dagsdosen, såkalte megadoser. Prinsippet er også kjent innen kunnskapsbasert medisin, for eksempel når det gjelder bruk av A-vitamin i behandlingen av blodkreft hos barn (barneleukemi). Utøvere av alternativ medisin anbefaler for eksempel ofte store doser av C-vitamin ved forkjølelse og svekket immunsystem samt E-vitamin ved hjerte- og karsykdommer.

Epidemiologiske studier viser at en rekke sykdommer kan forebygges gjennom kostholdet. Undersøkelser der man har forsøkt å forebygge sykdom gjennom vitamin- og kosttilskudd, har gitt blandede resultater. Dette indikerer at kosten inneholder en rekke andre virksomme substanser enn vitaminer og mineraler alene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg