PMS

Artikkelstart

PMS er forkortelse for premenstruelt syndrom, premenstruelle spenninger, også kalt premenstruell tensjon.

Faktaboks

Også kjent som
premenstruell tensjon (spenning)

PMS er en dårlig definert tilstand av tilbakevendende plager i tiden før hver menstruasjon. Plagene kan være fysiske, psykiske eller atferdsmessige. De er til stede i tiden mellom hver eggløsning og menstruasjon og er ikke til stede ellers i menstruasjonssyklusen.

Utbredelse

Det anslås at 85 prosent av alle kvinner har noen plager før menstruasjonen. Hos fem prosent er imidlertid plagene så alvorlige at de kan kalles PMS.

Årsaker

Forskere har lett etter årsaken til PMS i eggstokkenes utskillelse av hormoner, men uten å finne noe spesielt hos kvinner med PMS. Fordi medikamenter som hjelper mot depresjoner ved at de hemmer opptaket av signalstoffet serotonin i hjernen, også har en viss effekt mot PMS, er oppmerksomheten blitt rettet mot hjernen.

Ett eller flere signalstoffer i hjernen kan være involvert i PMS, og det kan være forskjeller i måten kjønnshormonet progesteron brytes ned hos ulike kvinner.

Symptomer

Plagene kan ha svært ulik karakter. Psykiske symptomer er de mest fremtredende, særlig irritabilitet. Symptomer relatert til engstelse og/eller depresjon, slik som anspenthet, humørsvingninger, uro og gråt er også vanlige. De vanligste fysiske symptomene er brystspreng, følelse av hevelse i armer og ben, vektøkning, oppblåst mage og magesmerter.

Atferdsmessige symptomer kan være appetittforandringer, trang til visse typer mat, særlig søtsaker og tilbaketrekning fra sosiale aktiviteter.

Behandling

Det finnes ikke en behandlingsmetode som hjelper alle. Antidepressiver (serotonin-reopptakshemmere) hjelper noen. P-piller kan også hjelpe.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg