PMS står for premenstruelt syndrom. Det er definert som tilbakevendende symptomer som oppstår før hver menstruasjon. Intensitet, varighet og antall symptomer kan variere fra gang til gang. Plagene kommer i løpet av menstruasjonssyklusens lutealfase. Det typiske er at symptomene starter 5–14 dager før menstruasjonen, og at det blir en bedring når menstruasjonen er i gang. Plagene forsvinner i løpet av mensen, og kvinnen har deretter en symptomfri periode frem til neste lutealfase.

Faktaboks

Etymologi

forkortelse for premenstruelt syndrom

Også kjent som
premenstruell tensjon eller spenning

PMS kommer ikke før man har fått sin første menstruasjon, og plagene forsvinner under svangerskap og etter overgangsalder.

En mer alvorlig variant, PMDD, som står for premenstruell dysforisk forstyrrelse (engelsk: premenstrual dysphoric disorder). Ordet dysfori kommer av gresk og betyr dårlig humør, grettenhet eller irritabilitet.

Symptomer

De vanligste fysiske plagene er ømme bryster, hodepine, kviser, økt appetitt, vektøkning, oppblåsthet, magesmerter og søvnforstyrrelser. Enkelte vil også kunne merke en forverring av andre kroniske sykdommer som migrene, epilepsi, allergi og astma. Irritabilitet og humørsvingninger er de vanligste psykiske plagene, og mange sliter med konsentrasjon og føler seg slitene før menstruasjon. Noen opplever alvorligere psykiske symptomer som depresjon, angst, kraftig sinne og ukontrollert gråt. Disse symptomene kan gi følelsen av å miste kontroll, kan gi utfordringer med partner, venner og familie, og for enkelte gi vansker på jobb eller skole. For de hardest rammede kan det også være en periodevis økt risiko for selvmord.

Forekomst

De aller fleste merker noen kroppslige endringer før menstruasjonen. Rundt 10-20 prosent får plager av en slik grad at de føler at det går ut over livskvaliteten, og oppfyller kriteriene til PMS-diagnosen. Kun omtrent to prosent av kvinner som har menstruasjon vil oppfylle diagnosekriteriene for PMDD.

Plagene kan oppstå når som helst i løpet av kvinners fertile alder. De fleste begynner å få plager i 20-årene, men mange søker ikke hjelp før de er i 30-40 årene.

Årsaker

Årsakene til PMS og PMDD er ukjente. Sannsynligvis er de sammensatte og kan variere mellom mennesker. PMS kan ha en arvelig komponent. Tidligere ble det antatt at PMS skyldes for høy konsentrasjon av kjønnshormonene østrogen og progesteron i lutealfasen. Man har imidlertid nå sett at det ikke er noen forskjell i hormonnivåene til kvinner med og uten PMS eller PMDD. Det kan derimot se ut som de som er plaget med PMS eller PMDD er spesielt sårbare for svingninger i nedbrytningsproduktet til progesteron; allopregnanolon. Dette produktet virker på GABA-reseptorer i hjernen. Det er altså ikke følsomhet for høy konsentrasjon, men for endringen i konsentrasjonen under lutealfasen i hormonsyklusen, som gir symptomer hos noen.

Diagnose og utredning

Det er satt noen kriterier for å stille diagnosene PMS og PMDD:

  • Plagene skal starte minst fem dager før menstruasjonen.
  • Plagene skal gå over innen menstruasjonens fjerde dag.
  • Det skal være en symptomfri uke før eggløsningstidspunktet.
  • Plagene skal ha kommet minst tre sykluser på rad.
  • Symptomene skal gi nedsatt livskvalitet, enten på grunn av følelsesmessige påkjenninger, problemer med daglige gjøremål eller problemer med sosiale relasjoner.
  • Andre årsaker til symptomene skal utelukkes, og det anbefales at det gjøres en kartlegging av den mentale helsetilstanden.

For å stille diagnosen PMDD bruker man gjerne et standardisert skjema for å loggføre symptomer gjennom noen sykluser. PMDD er definert som en psykisk lidelse.

Kvinner med uregelmessig menstruasjon eller som bruker hormonspiral, kan ha mer vansker med å kartlegge når plagene kommer. Mange fortsetter å ha en eggløsning selv om blødningen uteblir med hormonspiralen. Det samme gjelder kvinner som har fjernet livmoren eller endometriet slik at de ikke har menstruasjonsblødninger. Her vil en symptomkalender være viktig for å se sykliske endringer i symptomene uavhengig av blødninger.

Behandling

Det er kvinnens egen opplevelse av alvorlighetsgrad som er avgjørende for om hun trenger behandling for sin PMS. Mange kvinner som har slitt med PMS over tid, føler seg lite sett og trodd, noe som gjør det ekstra vanskelig å håndtere plagene. Mange har også opplevd bagatellisering og har fått høre at problemene er noe de må godta. Dette kan bidra til forsinket tilgang på helsehjelp.

Det er ikke én behandling som passer for alle, man må av og til prøve seg litt frem.

Ikke-medisinsk behandling

Dersom man har har mulighet anbefales å tilrettelegge sin hverdag med hensyn til sårbar del av syklus. Fysisk aktivitet, avslapningsteknikker, yoga, refleksologi, akupunktur og endring av kosten anbefales av noen. Noen studier viser også at kognitiv terapi har god effekt.

Reseptfri behandling

Det er begrenset bevis for alternative behandlingsformer, men noen vil kunne oppleve at «naturmedisin» fungerer. Det er viktig å bruke dette i samråd med lege, ettersom naturpreparater kan ha en innvirkning på andre legemidler.

Reseptbelagt behandling

  • P-piller:Kvinner med plager og samtidig behov for prevensjon kan ha god effekt av p-piller. Det er viktig å bruke pillen kontinuerlig og «hoppe over» mensen.
  • SSRI: SSRI (selektive serotoninreopptakshemmere) har vist god effekt på moderat til alvorlig PMS og PMDD. Kortvarig behandling på 10–14 dager i lutealfasen har vist like god effekt som kontinuerlig behandling. Kan brukes samtidig som p-piller.
  • Vanndrivende midler:Spironolakton har har vist effekt på fysiske plager ved PMS, særlig mot ømme bryster, hevelser og økt appetitt. For de fleste er det tilstrekkelig å ta diuretika i lutealfasen.
  • GnRH- agonister:GnRH-agonister hemmer effektivt funksjonen i eggstokken, slik at kvinnen ikke lenger har eggløsning og mer stabile nivåer av hormoner. Dette har veldokumentert effekt på PMS, men vil gi plager som likner på overgangsalder og langtidsbehandling medfører risiko for bentap.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg