PMS er plager som kommer tilbake i tiden før hver menstruasjon. Plagene kan være fysiske, psykiske eller begge deler. For å kalle det PMS, må plagene bare være til stede i tiden mellom hver eggløsning og menstruasjon, ikke ellers i menstruasjonssyklusen.

Faktaboks

Etymologi

forkortelse for premenstruelt syndrom

Også kjent som
premenstruell tensjon eller spenning

Utbredelse

Rundt 85 prosent av alle kvinner har noen plager før menstruasjonen. Hos fem prosent er imidlertid plagene så alvorlige at de kan kalles PMS.

Årsaker

Det er uklart hva som er årsaken til PMS. Forskere har undersøkt om det har med eggstokkenes utskillelse av hormoner, men uten å finne noe spesielt hos kvinner med PMS sammenlignet med kvinner uten PMS.

Fordi medikamenter som hjelper mot depresjoner ved at de hemmer opptaket av signalstoffet serotonin i hjernen, også har en viss effekt mot PMS, er oppmerksomheten blitt rettet mot hjernen.

Ett eller flere signalstoffer i hjernen kan være involvert i PMS, og det kan være forskjeller i måten kjønnshormonet progesteron brytes ned hos ulike kvinner.

Symptomer

Plagene kan ha svært ulik karakter. Psykiske symptomer er de mest fremtredende, særlig irritabilitet. Det er også vanlig med symptomer knyttet til engstelse og/eller depresjon, slik som anspenthet, humørsvingninger, uro og gråt. De vanligste fysiske symptomene er brystspreng, følelse av hevelse i armer og ben, vektøkning, oppblåst mage og magesmerter.

Atferdsmessige symptomer kan være appetittforandringer, trang til visse typer mat, særlig søtsaker og tilbaketrekning fra sosiale aktiviteter.

Behandling

Det finnes ikke én behandlingsmetode som hjelper alle. Antidepressiver (serotonin-reopptakshemmere) hjelper noen. P-piller kan også hjelpe.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg