PMS er forkortelsen av premenstruelt syndrom, premenstruelle spenninger, også kalt premenstruell tensjon.

Det er en dårlig definert tilstand av tilbakevendende plager i tiden før hver menstruasjon. Plagene kan være fysiske, psykiske eller atferdsmessige. De er til stede i tiden mellom hver eggløsning og menstruasjon og er ikke til stede ellers i menstruasjonssyklusen.

Det anslås at 85 % av alle kvinner har noen plager før menstruasjonen. Hos 5 % er imidlertid plagene så alvorlige at de kan kalles PMS.

Forskere har lett etter årsaken til PMS i eggstokkenes utskillelse av hormoner, uten å finne noe spesielt hos kvinner med PMS. Fordi medikamenter som hjelper mot depresjoner ved at de hemmer opptaket av signalstoffet serotonin i hjernen, også har en viss effekt mot PMS, er oppmerksomheten blitt rettet mot hjernen.

Ett eller flere signalstoffer i hjernen kan være involvert i PMS, og det kan være forksjeller i måten kjønnshormonet progesteron brytes ned hos ulike kvinner.

Plagene kan ha svært ulik karakter. Psykiske symptomer er de mest fremtredende, særlig irritabilitet. Symptomer relatert til engstelse og/eller depresjon, slik som anspenthet, humørsvingninger, uro og gråt er også vanlige. De vanligste fysiske symptomene er brystspreng, følelse av hevelse i armer og ben, vektøkning, oppblåst mage og magesmerter.

Atferdsmessige symptomer kan være appetittforandringer, trang til visse typer mat, særlig søtsaker, tilbaketrekning fra sosiale aktiviteter og atferd som disponerer for ulykker.

Behandling som hjelper alle, finnes ikke. Antidepressiva (serotonin-reopptakshemmere) hjelper noen. P-piller kan også hjelpe.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.