cytomegalovirusinfeksjon

Artikkelstart

Cytomegalovirusinfeksjon er en infeksjon forårsaket av cytomegalovirus (CMV), som hos de fleste ved primærinfeksjon ikke gir symptomer. Hos et mindretall kan primærinfeksjon gi klinisk sykdom som ofte har likhetstegn med kyssesyke.

Som for alle andre herpesvirus går dette virus etter primærinfeksjonen inn i en latensfase, og bortimot to tredjedeler av den voksne norske befolkningen har CMV i kroppen.

Alvorlig CMV-infeksjon kan oppstå når viruset reaktiveres. Dette skjer oftest som følge av alvorlig svikt i immunforsvaret, for eksempel hos transplantasjonspasienter og hos aids-pasienter. Hos transplantasjonspasienter er CMV-infeksjon i lungene det største problemet. Aids-pasienter får særlig infeksjon i netthinnen (CMV-retinitt), med blindhet til følge.

Legemidlene som fins mot CMV-infeksjoner har utilstrekkelig effektivitet og mye bivirkninger. I dag er CMV-infeksjon hos aids-pasienter et beskjedent problem i Norge, da hiv/aids-pasienter får effektiv hiv-behandling som hindrer utvikling av alvorlig immunsvikt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg