Cytomegalovirusinfeksjon, infeksjon forårsaket av cytomegalovirus (CMV), som hos de fleste ved primærinfeksjon ikke gir kliniske symptomer. Hos et mindretall kan primærinfeksjon gi klinisk sykdom som ofte har likhetstegn med mononukleose.

Som for alle andre herpesvirus går dette virus etter primærinfeksjonen inn i en latensfase, og bortimot 2/3 av den voksne norske befolkning har CMV i kroppen.

Alvorlig CMV-infeksjon kan oppstå når virus reaktiveres, oftest som følge av alvorlig svikt i infeksjonsforsvaret, noe som ofte skjer hos f.eks. transplantasjonspasienter og hos AIDS-pasienter. Hos transplantasjonspasienter er CMV-infeksjon i lungene det største problemet. AIDS-pasienter får særlig infeksjon i netthinnen (CMV-retinitt), med blindhet til følge. Medikamentene vi har mot CMV-infeksjoner, har utilstrekkelig effektivitet og er beheftet med bivirkninger. I dag er CMV-infeksjon hos AIDS-pasienter et beskjedent problem i Norge, da HIV/AIDS-pasienter får effektiv HIV-behandling som hindrer utvikling av alvorlig immunsvikt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.