Bupropion er et legemiddel som brukes i behandling av depresjon. Det brukes også i behandling av fedme i kombinasjon med naltrekson. Det øker mengden av signalstoffene dopamin og noradrenalin i synapsespalten mellom nervecellene.

Virkningsmekanisme

Bupropion hemmer nervecellenes gjenopptak av dopamin og noradrenalin. Dopamin og noradrenalin er signalstoffer (nevrotransmittere) i nervesystemet. Når signalstoffene frigjøres av avsendercellen, slippes de ut i synapsespalten mellom cellen som sender signalet og cellen som mottar signalet (postsynaptisk celle). Når signalstoffene er i synapsespalten, er de tilgjengelige til å virke på mottakercellen. En del av signalstoffene tas opp igjen i avsendercellen raskt etter frigjøringen (reopptak).

Bupropion hemmer reopptaket av dopamin og noradrenalin. Resultatet av dette er at mer dopamin og noradrenalin er igjen i synapsespalten og kan fortsette å virke på mottakercellen. Bupropion hemmer i liten grad reopptaket av serotonin.

Bruk

Bupropion brukes til behandling av depresjon (antidepressiva). Det ble tidligere brukt ved røykeslutt, men markedsføres ikke lenger for dette i Norge.

Bupropion brukes også i kombinasjon med naltrekson mot fedme. Sammen virker stoffene synergistisk, og det antas at kombinasjonen reduserer matinntaket gjennom å påvirke blant annet appetitt og metthetsfølelse, men den fullstendige mekanismen er ikke kartlagt.

Preparater

Bupropion er tilgjengelig på det norske markedet som tabletter med modifisert frisetting under merkenavn som Wellbutrin® Retard, Paritdam® og Bupropion hydrochloride Teva®. Det er også tilgjengelig som kombinasjonspreparat med naltrekson under merkenavnet MySimba®.

Bupropion ble tidligere markedsført som et hjelpemiddel ved røykeslutt under merkenavnet Zyban®. Zyban® ble avregistrert høsten 2020.

Bivirkninger

Blant de vanligste bivirkningene av bupropion er plager fra mage-tarmkanalen, slik som kvalme og oppkast. Søvnløshet er også svært vanlig ved oppstart, men vil som regel avta. Munntørrhet, hodepine og uro er også relativt vanlige bivirkninger.

Studier tyder på at bupropion gir færre seksuelle bivirkninger enn andre antidepressiva som SSRI og SNRI.

Forsiktighetsregler

Bupropion kan redusere krampeterskelen slik at risikoen for krampeanfall øker. Det bør derfor ikke brukes hos pasienter som har andre risikofaktorer som også reduserer krampeterskelen, som for eksempel epilepsi, bruk av andre legemidler som senker krampeterskelen eller tidligere hodeskader.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg