Hjernesvinn er en samlebetegnelse på hjernesykdommer som fører til at hjerneceller dør og delvis erstattes med støtte- og bindevev (gliavev). Atrofi betyr tap av celler og vev. Ved en generalisert og utbredt hjernesvinn svekkes mange ulike hjernefunksjoner, mens et mer lokalt og avgrenset hjernesvinn vil medføre tap av funksjoner som styres av det aktuelle hjerneområdet.

Faktaboks

Også kjent som

hjerneatrofi

Sykdommer som skyldes hjernesvinn benevnes ofte som nevrodegenerative sykdommer.

Årsaker

Hjernesvinn opptrer ofte som følge av aldringsprosessen og fører til demens. Alvorlig hjernesvinn med fremadskridende forløp forekommer allerede i 40–50-årsalder (sjelden) og øker i hyppighet fra 60-årsalderen. En vanlig årsak er Alzheimers sykdom, hvorav noen former er arvelig betinget. Både hjernebarken og hjernestammen rammes, og defektene kan påvises med CT eller MR av hodet. Hjernesvinn kan også skyldes aldersforandringer i hjernens blodårer (aterosklerose).

Hjernesvinn kan også skyldes andre hjernesykdommer, som hjernebetennelse, hjerneslag, MS, epilepsi og arvelige sykdommer som fører til opphopning av hjerneskadelige proteiner, som Huntingtons sykdom.

Forgiftninger, for eksempel med karbonmonoksid (kullos), kan også føre til hjerneatrofi, fordi hjernecellene dør av oksygenmangel. En annen årsak til hjerneatrofi er kronisk alkoholisme. Dette kan skyldes den direkte forgiftningen, men også at kostholdet ofte er utilstrekkelig da alkohol dekker en for stor del av kaloribehovet. «Sniffing» kan gi hjernesvinn også hos unge mennesker. En annen kjent årsak er (gjentatte) hjerneskader, som for eksempel hos boksere.

Symptomer og diagnose

Symptomene vil være forbundet med de områdene som rammes av hjernesvinn. Vanlige sykdommer som gir generalisert hjernesvinn medfører symptomer knyttet til tap av intellektuelle funksjoner (språk, hukommelse, orientering, planlegging og strukturering). Diagnosen stilles på bakgrunn av sykehistorien, klinisk undersøkelse og tilleggsundersøkelser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Annicken Dedekam Råge

Hei. Er nettopp blitt oppmerksom på "atrophia cerebri" og tenker at det er logisk å oppsøke leksikonet for informasjon. Så langt bra, men kan det være verdt å si noen generelle setninger om hvordan konsekvensene av sykdommene utspiller seg? Gjenkjennelige symptomer? Hva skjer over tid? Finnes det for eksempel et eksempel på gjennomsnittlig levetid for den som har fått "hjernesvinn"? Takk :)

svarte Kashif Waqar Faiz

Hei, og takk for innspill. Artikkelen er oppdatert med mer tekst. Samtidig vil symptomer, konsekvenser og levetid avhenge av underliggende sykdom som forårsaker hjernesvinnet.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg