hjernesvinn

Artikkelstart

Hjernesvinn (atrophia cerebri) eller hjerneatrofi er en samlebetegnelse på hjernesykdommer som fører til at hjerneceller dør og delvis erstattes med støtte- og bindevev (gliavev) .

Faktaboks

Også kjent som

hjerneatrofi

Årsaker

Hjernesvinn opptrer ofte som følge av aldringsprosessen og fører til demens. Alvorlig hjernesvinn med fremadskridende forløp forekommer allerede i 40–50-årsalder (sjelden) og øker i hyppighet fra 60-årsalderen. En vanlig årsak er Alzheimers sykdom, hvorav noen former er arvelig betinget. Både hjernebarken og hjernestammen rammes, og defektene kan påvises med CT eller MR av hodet. Hjernesvinn kan også skyldes aldersforandringer i hjernens blodårer (åreforkalkning; aterosklerose).

Hjernesvinn kan også skyldes andre hjernesykdommer, som hjernebetennelse (encefalitt). Forgiftninger, for eksempel med karbonmonoksid (kullos), kan også føre til hjerneatrofi, fordi hjernecellene dør av okysgenmangel. En annen årsak til hjerneatrofi er kronisk alkoholisme. Dette kan skyldes den direkte forgiftningen, men også at kostholdet ofte er utilstrekkelig da alkohol dekker en for stor del av kaloribehovet. «Sniffing» kan gi hjernesvinn også hos unge mennesker. En annen kjent årsak er gjentatte hjerneskader, som for eksempel hos boksere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg