Kneleddsartrose, også kalt gonartrose, er artrose i kneet. Dette er en vanlig leddsykdom som spesielt rammer brusken i leddet. Den hyppigste årsaken er slitasje. Kvinner er mer utsatt enn menn. Overvekt er en disponerende faktor og ikke sjelden forekommer samtidig høyt blodtrykk.

Gangsmerter er et hovedproblem. Smertene oppleves ofte som startsmerter og er verst når en går nedover. Feilstillinger kan utvikle seg, og hjulbenthet er ikke uvanlig. Det kan opptre små løse legemer i leddet, leddmus, som kan forårsake låsningssymptomer. Funn av kalkavleiringer i brusken, kondrokalsinose, kan være forbundet med kneleddsartrose.

Støttende og beskyttende kneleddsbandasje kan bli aktuelt. Ved sterk væskedannelse i leddet, hydrops, kan legen vurdere leddtapping og injeksjon med kortison . Ulike kirurgiske inngrep kan bli aktuelle. Leddet kan skylles gjennom artroskop med samtidig frisering av leddflater (debridement). Korrigerende operasjoner kan rette feilstilling og gi avlastning. Omkring 6600 kneproteser ble satt inn i Norge i 2015.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.