kneleddsartrose

Artikkelstart

Kneleddsartrose, også kalt gonartrose, er artrose i kneet. Dette er en vanlig leddsykdom som spesielt rammer brusken i leddet. Den hyppigste årsaken er slitasje. Kvinner er mer utsatt enn menn. Overvekt er en disponerende faktor og ikke sjelden forekommer samtidig høyt blodtrykk.

Symptomer

Gangsmerter er et hovedproblem. Smertene oppleves ofte som startsmerter og er verst når en går nedover. Feilstillinger kan utvikle seg, og hjulbenthet er ikke uvanlig. Det kan opptre små løse legemer i leddet, leddmus, som kan forårsake låsningssymptomer. Funn av kalkavleiringer i brusken, kondrokalsinose, kan være forbundet med kneleddsartrose.

Behandling

Støttende og beskyttende kneleddsbandasje kan bli aktuelt. Ved sterk væskedannelse i leddet, hydrops, kan legen vurdere leddtapping og injeksjon med kortison . Ulike kirurgiske inngrep kan bli aktuelle. Leddet kan skylles gjennom artroskop med samtidig frisering av leddflater (debridement). Korrigerende operasjoner kan rette feilstilling og gi avlastning. Omkring 6600 kneproteser ble satt inn i Norge i 2015.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg