Oral medisin er et relativt vidt begrep som omfatter diagnostikk og behandling av sykdommer i munnhulen og tilgrensende områder. Oral medisin eller stomatologi er i flere land en egen spesialitet. I Norge ivaretas faget innen spesialitene oral kirurgi og oral medisin og maxillofacial kirurgi, men overlapper med en rekke andre fagområder, som for eksempel oral patologi, øre-nese-halsmedisin og dermatologi.

Slimhinnelidelser, ulike infeksjoner og kjeveleddsdysfunksjon kan være eksempler på tilstander som ofte defineres inn under oral medisin. Enkelte vanlige munnhulesykdommer som periodontitt og karies regnes imidlertid ikke alltid med. Dette skyldes at periodonti og kariologi anses å være egne spesifikke fagområder.

Slimhinnelidelser

En lang rekke sykdomstilstander kan oppstå eller manifesteres i munnslimhinnen. Residiverende munnsår som after (stomatitis aphtosa) er vanlig og velkjent. Autoimmune hud- og slimhinnesykdommer som lichen planus er også relativt vanlige tilstander (2-4 prosent av befolkningen), og kan fremstå som et utslett med karakteristisk utseende. Videre forekommer reaktive tilstander som erythema multiforme.

Munnhuleinfeksjoner

En lang rekke virus kan gi slimhinneaffeksjon i munnhulen. Mest kjent er primær herpesinfeksjon hos barn, men herpangina og hånd-, fot- og munnsykdom er også vanlige tilstander. Bakterielle infeksjoner oppstår som regel som følge av tannsykdom og kan i noen tilfeller føre til alvorlige tilstander som abscesser og sepsis. Munnhulen er også utsatt for soppinfeksjoner, særlig ved svekkelse av immunsystemet, mangelfull hygiene (for eksempel under tannproteser) eller langvarig antibiotikabehandling.

Smertetilstander og TMD

Temporomandibulær dysfunksjon og ulike smertetilstander inngår også under begrepet oral medisin. Det vil definisjonsmessig ofte være glidende overganger, og smertetilstander som skyldes sykdom i nervesystemet, som for eksempel trigeminusnevralgi, defineres gjerne som nevrologiske tilstander.

Cyster og svulster

Kjevecyster og odontogene svulster kan oppstå i munnhulen, men disse vil vanligvis være lokalisert inne i kjeveknoklene. Munnhulekreft finnes imidlertid oftest i munnslimhinnen. Godartede hevelser som såkalte fibroepiteliale polypper er ellers ganske vanlig forekommende.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg