Virkningsmekanisme for protonpumpehemmere
Protonpumpehemmere og histamin-blokkere (H2-blokkere) virker ved å redusere mengden syre som lages i mageslimhinnen.
Av /Gyldendal Akademiske: Legemidler og bruken av dem.

Pantoprazol er et legemiddel i legemiddelgruppen protonpumpehemmere. Disse legemidlene brukes i behandling av halsbrann og syrerelaterte sykdommer i mage og tarm, ved å redusere produksjon av magesyre.

Virkningsmekanisme

Magesyre dannes i magesekken av protoner (H+) og klorioner (Cl-). Det er cellene i den øvre delen av magesekken (parietalceller) som er ansvarlige for tilførsel av protoner til magesekken. Parietalcellene skiller protoner ut i magesekken via syrepumpen (H+/K+‑ATP-asen). Overdreven magesyreproduksjon kan forårsake flere typer sykdommer i magen og tarmen.

Pantoprazol hoper seg opp i parietalceller, og på grunn av det sure miljøet i parietalcellene blir pantoprazol omdannet til sin aktive form. Den aktive formen av legemiddelet hemmer syrepumpen og hindrer dermed utskillelse av protoner. Siden dette er det siste leddet i produksjon av magesyre, reduserer pantoprazol både vanlig (basal) og hormonstimulert magesyreproduksjon etter inntak av mat og drikke.

Bruk

Pantoprazol brukes i behandling av syrerelaterte plager i mage og tarm. Disse inkluderer blant annet sure oppstøtt og halsbrann (gastroøsofageal reflukssykdom, GØRS/GERD), magesår eller sår i tolvfingertarmen (duodenalsår) og symptomer forårsaket av svulst i bukspyttkjertelen som produserer gastrin (Zollinger-Ellisons syndrom).

I tillegg brukes pantoprazol i utrydding av Helicobacter pylori, en bakterie som lever på overflaten av slimhinnen i magesekken og/eller øvre del av tynntarmen. Denne bakterien kan forårsake slimhinnebetennelse og føre til magekatarr (gastritt), samt sår i magesekken og tolvfingertarmen (se magesår).

Preparater

Preparater som inneholder pantoprazol finnes i form av tabletter og preparater til intravenøs bruk. Det er flere reseptbelagte preparater som inneholder pantoprazol på det norske markedet, som for eksempel Somac, Pantoprazol Krka, Pantoprazol Pensa og Pantoprazol SUN.

Pantoprazol kan også kjøpes reseptfritt til korttidsbehandling av milde reflukssymptomer hos voksne.

Bivirkninger

De vanligste bivirkningene ved bruk av pantoprazol er diaré og hodepine, kvalme, luft i magen (oppblåsthet), magesmerter og dannelse av godartede polypper i magesekken.

Forsiktighetsregler

På grunn av risiko for lavt nivå av magnesium i blodet (hypomagnesemi) bør pasienter som bruker pantoprazol over lang tid kontrollere magnesiumnivå med jevne mellomrom. Dette er særlig viktig for de som også bruker hjertemedisinen digoksin eller andre legemidler (for eksempel vanndrivende legemidler) som kan forårsake hypomagnesemi.

Effekten av pantoprazol kan skjule symptomer på noen alvorlige underliggende sykdommer og derfor bør behandling med pantoprazol kun igangsettes etter råd fra en lege eller farmasøyt. Ved vedvarende symptomer til tross for behandling med pantoprazol, bør lege oppsøkes.

Det finnes data som viser at pantoprazol går over til morsmelk ved amming. Det finnes imidlertid ikke tilstrekkelig informasjon om bruk av pantoprazol under graviditet. Derfor bør gravide og ammende pasienter rådføre seg med legen før de tar i bruk dette legemiddelet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg