hypomagnesemi

Kroppens elektrolytter
Natrium (Na+), kalium (K+), magnesium (Mg2+), fosfat (PO43-) og kalsium (Ca2+) er de viktigste elektrolyttene i kroppen. Konsentrasjonen av disse kan måles i blodet.
Kroppens elektrolytter

Artikkelstart

Hypomagnesemi er en tilstand med for lav konsentrasjon av magnesium i blodet. Forekomsten er 12–20 prosent blant pasienter i sykehus, og opptil 65 prosent hos pasienter på intensivavdelinger. To hovedmekanismer til hypomagnesemi er tap av magnesium fra mage-tarm-kanalen og tap igjennom nyrene i urinen. De vanligste symptomene på hypomagnesemi er muskelsvakhet, muskelkramper og hjerterytmeforstyrrelser. Alvorlig hypomagnesemi kan føre til kramper i hele kroppen, koma og livstruende hjerterytmeforstyrrelser.

Normalområdet for konsentrasjon av magnesium i blodplasma er 0,71–0,94 mmol/L. Hypomagnesemi er definert som magnesiumkonsentrasjoner i blodplasma på under 0,71 mmol/L og inndeles etter alvorlighetsgrad:

  • lett 0,66–0,70 mmol/L
  • moderat 0,50–0,65 mmol/L
  • alvorlig < 0,50 mmol/L

Symptomer og tegn

Symptomer på hypomagnesemi forekommer som regel ved magnesiumkonsentrasjoner i blodplasma på under 0,5 mmol/L. De vanligste symptomene er muskelsvakhet, muskelkramper og hjerterytmeforstyrrelser. Hypomagnesemi kan føre til hypokalsemi (ofte ved blodplasma < 0,5 mmol/L) og hypokalemi som er vanskelig å behandle. Alvorlig hypomagnesemi kan føre til generaliserte kramper, koma og livstruende hjerterytmeforstyrrelser.

Årsaker

Det er fire hovedmekanismer for hypomagnesemi:

  1. Økt utskillelse av magnesium fra nyrene. Dette kan skyldes bruk av legemidler som diuretika, cellegift og antimykotika. Videre kan kronisk alkoholisme føre til skade av nyrene og gi tap av magnesium.
  2. Tap av magnesium fra mage-tarm-kanalen som følge av diaré, gastroenteritt, inflammatorisk tarmsykdom, misbruk av avføringsmiddel, malabsorpsjon på grunn av cøliaki, kirurgisk fjerning av en del av tarmen eller stråleskade av tarmen. Bruk av protonpumpe-hemmere kan også føre til hypomagnesemi på grunn av redusert absorpsjon av magnesium i tarmen.
  3. Magnesiumskifte fra ekstracellulær væske til intracellulær væske, det vil si at magnesium går inn i cellene. Dette kan forekomme etter at pasienten har fått glukose eller insulin, og det kan forekomme i forbindelse med akutt bukspyttkjertelbetennelse hvor magnesium danner uløselige komplekser med fettnekroser.
  4. Lite inntak av magnesium over tid.

Diagnostikk

Årsaken til hypomagnesemi blir som oftest avdekket gjennom en god sykehistorie. Det tas blodprøver, hvor blant annet nyrefunksjonen, kalium og fritt kalsium måles. Videre tas EKG og urinprøver. På EKG kan det ses hjerterytmeforstyrrelser fra hovedkamrene og forkamrene.

Behandling

Behandlingen av hypomagnesemi er tilskudd av magnesium i tablettform, mikstur, gjennom sonde eller intravenøst. Ved terapiresistent hypokalsemi eller hypokalemi bør hypomagnesemien korrigeres samtidig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg