Kroppens elektrolytter
Natrium (Na+), kalium (K+), magnesium (Mg2+), fosfat (PO43-) og kalsium (Ca2+) er de viktigste elektrolyttene i kroppen. Konsentrasjonen av disse kan måles i blodet.
Kroppens elektrolytter

Hypomagnesemi er en tilstand med for lav konsentrasjon av magnesium i blodet. Forekomsten er 12–20 prosent blant pasienter i sykehus, og opptil 65 prosent hos pasienter på intensivavdelinger. To hovedmekanismer til hypomagnesemi er tap av magnesium fra mage-tarm-kanalen og tap igjennom nyrene i urinen. De vanligste symptomene på hypomagnesemi er muskelsvakhet, muskelkramper og hjerterytmeforstyrrelser. Alvorlig hypomagnesemi kan føre til kramper i hele kroppen, koma og livstruende hjerterytmeforstyrrelser.

Normalområdet for konsentrasjon av magnesium i blodplasma er 0,71–0,94 mmol/L. Hypomagnesemi er definert som magnesiumkonsentrasjoner i blodplasma på under 0,71 mmol/L og inndeles etter alvorlighetsgrad:

  • lett 0,66–0,70 mmol/L
  • moderat 0,50–0,65 mmol/L
  • alvorlig < 0,50 mmol/L

Symptomer og tegn

Symptomer på hypomagnesemi forekommer som regel ved magnesiumkonsentrasjoner i blodplasma på under 0,5 mmol/L. De vanligste symptomene er muskelsvakhet, muskelkramper og hjerterytmeforstyrrelser. Hypomagnesemi kan føre til hypokalsemi (ofte ved blodplasma < 0,5 mmol/L) og hypokalemi som er vanskelig å behandle. Alvorlig hypomagnesemi kan føre til generaliserte kramper, koma og livstruende hjerterytmeforstyrrelser.

Årsaker

Det er fire hovedmekanismer for hypomagnesemi:

  1. Økt utskillelse av magnesium fra nyrene. Dette kan skyldes bruk av legemidler som diuretika, cellegift og antimykotika. Videre kan kronisk alkoholisme føre til skade av nyrene og gi tap av magnesium.
  2. Tap av magnesium fra mage-tarm-kanalen som følge av diaré, gastroenteritt, inflammatorisk tarmsykdom, misbruk av avføringsmiddel, malabsorpsjon på grunn av cøliaki, kirurgisk fjerning av en del av tarmen eller stråleskade av tarmen. Bruk av protonpumpe-hemmere kan også føre til hypomagnesemi på grunn av redusert absorpsjon av magnesium i tarmen.
  3. Magnesiumskifte fra ekstracellulær væske til intracellulær væske, det vil si at magnesium går inn i cellene. Dette kan forekomme etter at pasienten har fått glukose eller insulin, og det kan forekomme i forbindelse med akutt bukspyttkjertelbetennelse hvor magnesium danner uløselige komplekser med fettnekroser.
  4. Lite inntak av magnesium over tid.

Diagnostikk

Årsaken til hypomagnesemi blir som oftest avdekket gjennom en god sykehistorie. Det tas blodprøver, hvor blant annet nyrefunksjonen, kalium og fritt kalsium måles. Videre tas EKG og urinprøver. På EKG kan det ses hjerterytmeforstyrrelser fra hovedkamrene og forkamrene.

Behandling

Behandlingen av hypomagnesemi er tilskudd av magnesium i tablettform, mikstur, gjennom sonde eller intravenøst. Ved terapiresistent hypokalsemi eller hypokalemi bør hypomagnesemien korrigeres samtidig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Thora E Løken

Hei,
Ser at osteoporosemedisinen "Zometa" ikke er nevnt i artikkelen som årsak til magnesium mangel.

Denne medisinen blir også brukt som kreftbehandling både for å motvirke osteoporose grunnet hormonell behandling ved brystkreft og som kreftmedisin da den også har vist seg å tette porene i skjelettet slik at kreftceller, metastaser ikke får festet seg i skjelettet. Brukes også ved metastaser til skjelettet.
Den er mye brukt i dag.
Opplyst av lege ved Kalness sykehus.
I felleskatalogen står det at Zometa kan gi MG++ mangel.

"Zometa", osteopoerose medisin er også opplyst på US Government sider som en av fire årsaker til MG++ mangel.

Nyrelege opplyser at beste måte å øke MG++ med tilskudd er å ta små doser av MG++ tabletter fastende og anbefaler 160mg sugetabletter. Dette er i stor kontrast til alle populære helse og idrettsider som skriver-.....ikke farlig å ta mye....

Store doser vil føre til at nyrene bare støter det ut informerer nyrelege-ta små doser av gangen.

Alternativ medisin hadde en webside som anbefalte å ikke ta Mg++ tabletter sammen med fett, kaffe, te og boblevann da dette kan binde mg++ og føre magnesiumtilsskuddet ut via tarmen.

Magnesium mangel/hypo magnesium er dårlig opplyst på FHI´s sider.

Det sjekkes også lite på sykehus da det alltid bedrer seg igjen etter cellegiftbehandlingen.

På US government sider skrev de at dette, manglende sjekk av MG++ og elektrolytter av pasienters lege(fastlege),/lege utenfor sykehus kunne være årsak til plutselig død og nevnte platina-cellegifter som kan påvirker nyrenes opptak av MG++..
"Zometa" var nevnt på samme webside dvs 1 av 4 årsaker til lav MG++.

svarte Kiarash Tazmini

Hei,
Takk for din kommentar.

Det er veldig mange legemidler som kan gi hypomagnesemi eller andre elektrolyttforstyrrelser. Det er riktig at zometa kan gi hypomagnesemi, men dette er ikke er en signifikant klinisk problemstilling. Om det oppstår er det som regel ikke alvorlig og forbigående.

Det finnes mange forskjellige magnesiumpreparater og de kan ha individuell effekt. Dosering vil også være individuelt. Noen tåler lave doser mens andre tåler ganske høye doser uten bivirkning og god behandlingseffekt.

På sykehus måles magnesium ganske ofte. Dette ble ikke målt så ofte for mange år siden.

Mvh
Kiarash

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg