Peroksisom, organell (membranbundet blære i cytoplasma) som bl.a inneholder enzymer som danner og forbruker hydrogenperoksid (H2O2). Peroksisomer finnes i de fleste celler i kroppen, med spesielt mange i lever- og nyrecellene. Størrelsen varierer fra 0,1 til 1,5 mikrometer. Mer enn 40 ulike peroksisomale enzymer er kjent.

Peroksisomene omsetter og nedbryter en rekke ulike stoffer (bl.a. giftstoffer som etanol, formaldehyd, maursyre og fenoler) ved å danne peroksider som deretter brukes til å oksidere stoffene. Anslagsvis 1/4 av etanolnedbrytningen foregår i peroksisomene. I peroksisomer nedbrytes også de langkjedete, polyumettede og forgrenede fettsyrene (mens de øvrige fettsyrene nedbrytes i mitokondriene). Peroksisomene har også enzymer som deltar i syntese av spesielle lipider, bl.a. såkalte eterlipider. Enzymene som er inne i peroksisomene, transporteres dit etter at de er syntetisert på ribosomer i cytosol. Det trengs da et bestemt «signal» eller gjenkjenningssekvens innebygd i de peroksisomale enzymene (se proteintransport, signalpeptider) samt reseptorer for binding av signalet på overflaten av peroksisomet og transportsystem for transport av enzymene gjennom peroksisommembranen.

Ulike peroksisomale sykdommer er kjent, hvorav to, Zellwegers syndrom og adrenoleukodystrofi dreier seg om feil i transporten av proteiner inn i peroksisomene. Barn født med Zellwegers syndrom, også kjent som cerebrohepatorenalt syndrom, har defekter i hjerne, lever og nyrer og dør kort tid etter fødselen. Manglende import av peroksisomale enzymer inn i peroksisomene gjør bl.a. at langkjedete fettsyrer ikke nedbrytes og eterlipider ikke dannes som de skal. Barn født med adrenoleukodystrofi er normale de første leveårene, men får så tiltagende hjerneskader, etter hvert med dødelig utgang. Refsums sykdom skyldes manglende nedbrytning av fytansyre, en forgrenet fettsyre. Mangelen fører etter hvert til skader på netthinnen som langsomt leder til blindhet (progressiv retinopati), på perifere nerver (polynevritt), og på lillehjernen (cerebellar ataksi). Fytansyre produseres ikke i kroppen, men fås kun inn gjennom føden. Diett som reduserer fytansyreinntaket, vil derfor forsinke utvikling av skadene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.