Portal hypertensjon, forhøyet blodtrykk i portalkretsløpet, som samler blodet som kommer fra tarmen med oppsugde næringsstoffer, og fører det til leveren for videre omsetning. Vanligvis er trykket i disse venene lavt (under 13 mm kvikksølv), og det styres av blodvolumet som kommer inn og motstanden ved utløpet, dvs. leveren. Dersom blodstrømmen gjennom leveren blir hemmet, f.eks. på grunn av levercirrhose (skrumplever), vil trykket i portåren (vena portae) stige. Det samme skjer hvis det f.eks. oppstår en blodproppi portåren. Da vil blodet finne andre veier tilbake til hjertet. Noen av disse «reservevenene» ligger utsatt til, og hvis de utvider seg på grunn av økt trykk og blodstrøm, kan de blø. Dette gjelder særlig venene som ligger i og omkring nedre del av spiserøret. Disse utvidede venene, øsofagusvaricer, utgjør en betydelig blødningsrisiko.

Symptomene ved portal hypertensjon skyldes som regel leversykdommen som ligger til grunn for tilstanden. Symptomene kan være slapphet, væskeansamling i buken (ascites), gulsott eller magesmerter. Hvis det oppstår øsofagusvaricer, kan det oppstå kraftig blødning med blod i oppkast og avføring.

Diagnosen stilles vanligvis ved at man påviser leversykdommen eller øsofagusvaricene i forbindelse med en blødning. Ultralydundersøkelse med Doppler blodstrømsmåling i portåresystemet kan være til hjelp. Mest nøyaktig er trykkmålinger inne i venene, men denne metoden er ikke tilgjengelig på vanlige norske sykehus.

Behandlingen er først og fremst akuttbehandling av blødning (se øsofagusvaricer), og om mulig, behandling av leversykdommen. Dersom blodstrømmen gjennom leveren kan bedres, vil portaltrykket (blodtrykket inne i portvenen) normaliseres. Hvis det foreligger en blodpropp, kan blodfortynnende medikamenter (se antikoagulasjonsbehandling) bli aktuelt. I noen tilfeller kan man anlegge en portacaval shunt, som leder en del av blodet forbi leveren, slik at portvenetrykket reduseres.

Prognosen avhenger også av leversykdommen, og varierer betydelig fra pasient til pasient. Alvorlig leversykdom kan være dødelig, og noen dør av blødninger som er en direkte følge av det høye trykket i portåresystemet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.