portal hypertensjon

Artikkelstart

Portal hypertensjon er forhøyet blodtrykk i portalkretsløpet, som samler blodet som kommer fra tarmen med oppsugde næringsstoffer, og fører det til leveren for videre omsetning. Vanligvis er trykket i disse venene lavt (under 13 millimeter kvikksølv), og det styres av blodvolumet som kommer inn og motstanden ved utløpet, det vil si leveren. Dersom blodstrømmen gjennom leveren blir hemmet, for eksempel på grunn av levercirrhose (skrumplever), vil trykket i portvenen (vena portae) stige. Det samme skjer hvis det for eksempel oppstår en blodpropp i portvenen. Da vil blodet finne andre veier tilbake til hjertet. Noen av disse «reservevenene» ligger utsatt til, og hvis de utvider seg på grunn av økt trykk og blodstrøm, kan de blø. Dette gjelder særlig venene som ligger i og omkring nedre del av spiserøret. Disse utvidede venene, øsofagusvaricer, utgjør en betydelig blødningsrisiko.

Faktaboks

Uttale
portˈal hypertensjon
Etymologi
av latin porta, ‘dør’, og hypertensjon

Symptomene

Symptomene ved portal hypertensjon skyldes som regel leversykdommen som ligger til grunn for tilstanden. Symptomene kan være slapphet, væskeansamling i buken (ascites), gulsott eller magesmerter. Hvis det oppstår øsofagusvaricer, kan det oppstå kraftig blødning med blod i oppkast og avføring.

Diagnosen

Diagnosen stilles vanligvis ved at man påviser leversykdommen eller øsofagusvaricene i forbindelse med en blødning. Ultralydundersøkelse med Doppler blodstrømsmåling i portåresystemet kan være til hjelp. Mest nøyaktig er trykkmålinger inne i venene, men denne metoden er ikke tilgjengelig på vanlige norske sykehus.

Behandlingen

Behandlingen er først og fremst akuttbehandling av blødning (se øsofagusvaricer), og om mulig, behandling av leversykdommen. Dersom blodstrømmen gjennom leveren kan bedres, vil portaltrykket (blodtrykket inne i portvenen) normaliseres. Hvis det foreligger en blodpropp, kan blodfortynnende medikamenter (se antikoagulasjonsbehandling) bli aktuelt. I noen tilfeller kan man anlegge en portacaval shunt, som leder en del av blodet forbi leveren, slik at portvenetrykket reduseres.

Prognosen

Prognosen avhenger også av leversykdommen, og varierer betydelig fra pasient til pasient. Alvorlig leversykdom kan være dødelig, og noen dør av blødninger som er en direkte følge av det høye trykket i portåresystemet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg