Fenylefrin er et legemiddel som brukes når øyet skal undersøkes for øyesykdommer og tilhører derfor kategorien diagnostiske legemidler. Det gis som øyedråper. Effekten av fenylefrin øyedråper er at pupillene utvides (mydriasis). En slik utvidelse av pupillene gjør at det blir lettere å undersøke øyelinsen og øyebunnen.

Virkning og effekt

Fenylefrin er et adrenergikum. Det betyr at det har samme effekt som adrenalin og noradrenalin. Disse er kroppens egne hormoner, som skilles ut når det sympatiske nervesystemet er aktivert, for eksempel ved fysisk aktivitet og stress.

Dryppes 1–2 dråper fenylefrin øyedråper i øyet, vil blodårene i øyet trekke seg sammen. Dette gir nedsatt produksjon av kammervann i øyets strålelegeme og fører til redusert trykk i øyet. Det reduserte øyetrykket fører til at pupillene utvides (pupilldilatasjon). Pupillutvidelsen har en varighet på 60 – 90 minutter og vil gradvis forsvinne i løpet av omtrent seks timer. I løpet av denne tiden kan pasienten oppleve uklart syn.

Bivirkninger og forsiktighetsregler

Enkelte kan oppleve bivirkninger ved bruk av fenylefrin øyedråper. Den vanligste bivirkningen er lokal irritasjon i øyet. Dette kan unngås ved å dryppe lokalbedøvelse i øyet noen minutter før det dryppes fenylefrin.

Sjeldne bivirkninger, som oppleves av færre enn 1 av 1000 pasienter, kan være økning av øyetrykket (intraokulært trykk) og systemisk påvirkning med blant annet blodtrykksstigning og endringer i hjerterytmen (hjerterytmeforstyrrelser). Pasienter med høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdommer, bør derfor være forsiktige ved bruk av fenylefrin. Andre pasientgrupper som bør være forsiktige er eldre, pasienter med forstyrrelser i skjoldbruskkjertelen og pasienter med ukontrollert diabetes.

Tåkesyn eller uklart syn er en forbigående bieffekt etter bruk av fenylefrin, og pasienten bør derfor unngå å kjøre bil eller betjene maskiner før synet er normalt igjen.

Legemiddelet skal ikke brukes av små barn.

Interaksjoner

Interaksjoner betyr ulike forhold som kan påvirke effekten av legemiddelet. Fenylefrin øyedråper har ikke selv avslappende effekt på øyets ciliærmuskel. Hvis man derimot bruker fenylefrin sammen med legemidler som har slik effekt, vil pupilldilatasjonen forsterkes.

Dersom fenylefrin brukes sammen med visse typer legemidler mot depresjon, av typen trisykliske antidepressiver, kan det medføre økt blodtrykk. Samme effekt kan sees dersom fenylefrin brukes sammen med betablokkere.

Andre bruksområder

Det finnes også injeksjonsvæsker som i tillegg til fenylefrin inneholder andre virkestoffer, som er lokalbedøvende. Dette brukes i forbindelse med kirurgi ved grå stær, og injiseres under øyeeplet. Fenylefrin finnes også som injeksjonsvæske som settes intravenøst. Bruksområdet for fenylefrin som injeksjonsvæske er å motvirke redusert blodtrykk (hypotensjon), som kan oppstå i forbindelse med spinal-, epidural- eller generell anestesi.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg